Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Lundaaktuelle bluesmannen Eric Bibb vill förändra med sin musik

Det är inte varje dag Lund får besök av en artist som just nominerats till en Grammy.
Men på torsdag kommer Eric Bibb till Lunds Stadsteater för enmanskonserten ”Tales from a blues brother”.

Eric Bibb tar med sig foton, sin röst och fem gitarrer till Lunds stadsteater den 7 och Ystads teater den 8 december.Bild: Iza Boëthius
Egentligen är det mer av regelrätt föreställning än konsert. Eric Bibb berättar, visar bilder och sjunger.
– ”Tales from a blues brother” kommer ur en idé från min son Rennie Mirro, berättar Eric Bibb.
– Detta är delvis självbiografiska berättelser om min resa hittills, men också ett samtal, även om det bara är jag som pratar, om stora frågor som rasism.
Eric Bibb växte i New York upp under medborgarrättsrörelsens 50- och 60-tal. Hans föräldrar var engagerade i den och pappa Leon Bibb var en känd folksångare.
– Jag berättar i föreställningen om kopplingen mellan rörelsen och den musik jag själv skapat och sjunger. Det blir låtar från mitt senaste album "Migration blues", men också tidigare egna sånger och även några från min barndom.
Fotona är både familjebilder och sådana med en koppling till politiken och sociala rörelser. Eric Bibb, nu baserad i Nyköpingstrakten, har bott i Sverige från och till under det mesta av sitt liv. I föreställningen väver han in sina egna erfarenheter som immigrant och dagens syn på flyktingar och immigranter i Sverige.
Med "Migration blues" har Eric Bibb just fått sin första nominering som soloartist till en amerikansk Grammy. Kategorin är ”Årets främsta traditionella bluesalbum".
– Roligt att bli nominerad, det betyder att man är hörd i branschen och tas på allvar. Jag vet ju genom underbar feedback vad mina fans tycker, men musikbranschen är en annan sak, säger Eric Bibb, som varvar turnéer i Europa, Australien, USA och Kanada.
Tanken bakom "Migration blues" är att vi alla är migranter.
– Att flytta från ett ställe till ett annat för att få ett bättre liv och kanske undvika krig och svält är en universalupplevelse, en naturlig rörelse, och något som har skett i årtusenden. Därför tycker jag det är märkligt att folk reagerar så våldsamt mot något som deras egen släkt varit med om.
Vi har korta minnen när det gäller hur vi vandrat över jorden i jakten på något bättre, påpekar Eric Bibb. Det här handlar om empati och förståelse för dem som har det svårare än vi.
Ett besläktat budskap går igen i Bibbs sånger och genom hans karriär.
– För mig har musik alltid kopplats till en önskan om en bättre och fredligare värld, den är inte bara underhållning. Jag växte upp under 60-talets folkmusikrenässans och många av pappas kollegor var blivande legendarer, som Pete Seeger, så min passion för musik är förknippad med folk som vill använda sin konst till att förändra och förena.
– Jag tycker att musiker kan vara väldigt effektiva när det gäller att förena olika folk. De reser mycket och exponeras mer för andra kulturer än vad till exempel politiker gör.
Gå till toppen