Dygnet runt

Malmös musikliv får en egen julavslutning

Har du sedan skoltiden saknat en riktig julavslutning? Nu får du möjligheten. Den 14 december fylls S:t Pauli kyrka med en mängd Malmöartister som ska framföra jullåtar. ”Det här är min julklapp till Malmöborna”, säger arrangören Elin Hörberg.

Elin Hörberg.Bild: Hussein El-alawi
Hon har spelat med artister som Linnea Henriksson och Sylvester Schlegel. Hon har spelat i bandet Skilla och hon gör solokarriär under namnet Feivel. Till vardags arbetar Elin Hörberg på Mejeriet i Lund, men i dagarna är det ett hjärteprojekt som tar mycket av hennes fritid. En julavslutning.
– Ända sedan jag slutade skolan har jag saknat att man inte får en julavslutning. Jag har pratat med mina vänner om detta och eftersom många av oss är musiker så vi kan ju lika gärna ses och spela. När jag sen funderade mer kring det så kände jag att det var lika bra att slå på stortrumman och göra det till en allmän grej som alla får gå på, säger Elin Hörberg.
Då började hon leta efter en stor härlig lokal och tankarna föll då på S:t Pauli kyrka i Rörsjöstaden i Malmö där hon själv hade sina skolavslutningar när hon gick i skolan.
Resultatet: Den 14 december bjuder hon in till ”Julavslutning med kompisarna” i Paulikyrkan och där ska Malmöartister som Björns vänner, Guds pengar, Sousou Cissoko, Allra käraste syster, Brigaden och Feivel själva framföra varsin jullåt. Och mellan de framträdandena blir det uppträdanden av Malmö indiekör, Gotte Roland Gottlow med mera.
– Tre av banden har själva skrivit jullåtar. Jag släpper själv en jullåt med Feivel, ”Silent night”, en vecka innan festen, säger Elin Hörberg.
Vad är det för stämning du vill åt?
– Det ska vara ett avstamp mot ledighet och mys. Man ska komma ut ur kyrkan och känna sig helt fri. Inne i kyrkan vill jag att det ska kännas högtidligt, vänskapligt och mysigt med tända ljus, flygel och tissel och tassel. Det ska kännas som om man är med sina kompisar även om man inte känner varandra, säger Elin Hörberg.
Hur har du tänkt när du valt artister?
–Jag har frågat folk som jag känner, men också tänkt att det ska vara lite olika musikstilar. Så vi har lite indie, lite punk, lite kora… Men det är också viktigt för mig med jämn könsfördelning och nu är det 50–50.
Är det en engångsgrej eller kan det bli en tradition?
– Blir det bra så kommer jag säkert att vilja göra det igen.
Men hur får du ihop det ekonomiskt?
– Eftersom vi inte tar något inträde så behövde vi inte betala hyra för Paulikyrkan. Och sen ställer folk upp på ett fint sätt, men visst finns det kostnader. Jag tänker att det här är min julgåva till Malmöborna och sen får man gärna swisha om man tycker att det är en bra grej, säger Elin Hörberg.
Mer information om julavslutningen hittar ni här.
Håll koll på Malmös musikliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen