Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
fotboll

Domarbasen avgår efter anklagelse om sexuella trakasserier

Domarbasen Bo Karlsson lämnar sin post i Svenska fotbollförbundets domarkommitté med omedelbar verkan. Detta efter att ha anklagats för att ha sextrakasserat en 30 år yngre kollega.
– Jag har inget minne av händelsen och kan därför inte kommentera den, säger Bo Karlsson till Fotbollskanalen.

Karin Thorjörn (till vänster) träder fram och berättar om sexuella trakasserier från domarbasen Bosse Karlsson (till höger).
Få svenska domare kan visa upp en meritlista i klass med Bo Karlsson. Han dömde finalen i Cupvinnarcupen 1991 och VM i USA 1994.
Idag är 68-åringen ordförande i Svenska fotbollförbundets domarkommitté och Uefa-ledamot.
Uppdrag som han nu väljer att avgå ifrån.
– De uppgifter som framkommit gör det omöjligt för mig att fortsätta mitt uppdrag som Domarkommitténs ordförande. Jag har därför meddelat Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att jag lämnar mitt uppdrag med omedelbar verkan. Mitt uppdrag bygger på förtroende, det förtroendet är i och med dessa anklagelser - även om det är 21 år gammalt - så pass skadat att den bästa lösningen för svensk fotboll är att jag träder tillbaka, säger Bo Karlsson till Fotbollskanalen.
SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson bekräftar avgången.
– Det är allvarliga uppgifter som har framkommit, och det påverkar förtroendet på ett sätt som gör att han inte kan fortsätta uppdraget, säger Karl-Erik Nilsson till Aftonbladet.
Personen som Bo Karlsson ska ha trakasserat är Karin Thorjörn. Hon är en före detta elitfotbollsspelare och elitdomare, som valde att sluta som 21-åring.
– Jag var med på en upptaktsträff för herrallsvenskan som på den tiden var på en Ålandsfärja. Jag tror att vi bara två tjejer på den kryssningen och sedan var det ett antal hundra män. Bosse Karlsson var ju också med då. Det dracks en del alkohol. Under kvällen sades det saker som jag tycker är omdömeslöst att säga till en 30 år yngre tjej som dömde fotboll, säger hon till Fotbollskanalen.
Bosse Karlsson blev senare på kvällen närgången.
– Den kvällen blev det jättejobbigt. Han sa att han var kär i mig, att han ville ha mig och den typen av kommentarer.
På Facebook skriver Karin Thorjörn mer om kvällen.
"Jag fick skamliga förslag, alldeles för långa och många kramar, klappar på stjärten och ett flåsande", skriver hon.
Händelserna ledde till slut till att Karin Thorbjörn slutade döma fotboll.
"Hans agerande tog bort all glädje i det jag gjorde. Jag började undvika olika situationer, utbildningar och konferenser för att slippa stöta på honom eller hans fru. Det tog bara något år sen slutade jag. Det var helt enkelt inte roligt längre."
Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Timeout”
Gå till toppen