Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Läsartext: Elbilar, laddstolpar, miljöbra tvätt – vi behöver hållbara bensinstationer

Tvätta själv-hallar med bra reningsanläggningar och som erbjuder miljömärkta produkter är en av de gröna lösningar Rossol Abid Zeed föreslår.Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Det har varit en enorm utveckling hos en del bensinkedjor på sista tiden. En stor kedja öppnar miljöanpassade drivmedelsstationer i ett helt nytt stationsnät som innehåller olika miljöinnovationer. Bilförare kan snabbladda sin elbil, tvätta bilen kemikaliefritt och kan även hyra elbilar. Det är ett steg mot framtidens drivmedelsstationer.
Idag behöver Sverige sådana drivmedelsföretag, som tar ett stort ansvar för hållbar utveckling och för att kunna minska sin egen klimatpåverkan. När de också erbjuder sina kunder hållbara drivmedel och produkter till bilen som innebär minskad miljöpåverkan leder det till att kunderna blir mer hållbara bilister.
Sådana drivmedelsstationer skulle kunna erbjuda snabbladdande stolpar för elbilar. För att kunna påverka kunder praktiskt och få dem att bli hållbara bilister ska det finnas laddstolpar för dem som använder elbilar med grönt producerad el.
Miljömärkta tvättprodukter och kemikaliefri biltvätt:
Man skulle kunna använda sig av endast Svanenmärkta tvättprodukter i stationens biltvätt. Allt vatten renas därefter med hjälp av en mekanisk reningsprocess som kallas för cyklonrening samt en avskiljningsanordning för partikelseparation.
Man kan bygga drivmedelsstationens parkeringsplats med unikt utformade stenplattor i betong som innehåller titandioxid. Det är en fördel eftersom materialet med solens hjälp bryter ner kväveoxider som bidrar till övergödningen. Taket kan däremot byggas av ett ekologiskt material med en beläggning med titandioxid.
För att kunna minska stationens energianvändning går det att använda energibesparande lösningar som närvarostyrt luftutbyte och närvarostyrd lågenergibelysning, vilket gör att energiförbrukningen går ner när pumpplanen är tom eller tvätta själv-platserna inte används. För lägre energiförbrukning används led-belysning på stationens utsida.
När butikens kyl, frys och snabbmatskylar använder koldioxid som energibärare leder det till att koldioxiden blir en mindre aggressiv växthusgas än andra köldmedier – genom att återanvända den gör den dubbel nytta innan den går till atmosfären.
Jag tycker att Sverige ska ha hållbara drivmedelsstationer för att bygga ett hållbart samhälle. Drivmedelsstationer har många fördelar, som att de erbjuder en fullkomlig service och produktutbud som biltillbehör, hyrbilar, dagligvaror och snabbmat. På många stationer finns biltvätt och tvätta själv-rum liksom verkstad och däck.
Men hållbara drivmedelsstationer är marknadsledande vad gäller tillgänglighet, expertis och utbud för bilen. Genom att tänka hållbart kan man öppna för mer klimatanpassade och miljövänliga drivmedel såsom etanol. Företagen bör även bygga ut biogasnätet samt infrastrukturen för el som drivmedel och erbjuder dessutom snabba laddstolpar för elbilar på sina stationer. Malmö skulle behöva fler hållbara bensinstationer för att kunna öka stadens hållbarhet stadigt. Dessutom uppfyller vi då ett av Malmö stads (Sveriges klimatsmartaste stad) miljömål, där det står att vi måste vara effektivare med användning av energi samtidigt som vi ska minska utsläppen från bensin- och dieseldrivna fordon. När vi bygger hållbara drivmedelsstationer blir det mer förnybar energi i samhället och på så sätt får vi ett hållbart samhälle.

Rossol Abid Zeed

Rossol Abid Zeed går på Pauliskolan i Malmö. Hon studerar samhälle och tänker bli lärare i framtiden.
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen