Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Nobelveckan drar igång

Årets Nobelpristagare har anlänt till Stockholm inför Nobelveckan. Förberedelserna är i full gång inför banketten på söndag som går i isens tecken.

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten vid börshuset i Gamla stan i samband med en presskonferens om Nobelveckan.Bild: Henrik Montgomery/TT
Arbetet med menyn till banketten har pågått sedan i våras med tillagningar och provsmakningar. Underhållningen och musiken har som tema naturen i norra Europa, med fokus på is och norrsken.
– Vi kommer att får höra musik med isinstrument, säger Mats Jankell, som är producent för underhållningen på banketten tillsammans med musikern och kompositören Lisa Långbacka.
– Isen kommer från Torne älv. Rent logistiskt är det givetvis en utmaning eftersom isen ska hålla i flera timmar i Stadshuset, äger Jankell.
Nobelpristagarna inleder vistelsen i Stockholm med presskonferenser på onsdagen och torsdagen. Sedan fortsätter det med föreläsningar, konserter och besök fram till 12 december, då veckan avslutas.
Enligt Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, verkar inte de utländska pristagarna ha hört särskilt mycket om de senaste dagarnas turbulens kring Svenska akademien.
– Fast det är klart att det påverkar oss på olika sätt. Människor hör av sig och frågar om det, säger Heikensten.
– Men det avgörande är på vilket sätt Akademien hanterar det hela.
Fakta

Nobelveckan

Här är några av händelserna under Nobelveckan 6–12 december:

6 december, 13.00: Presskonferens med litteraturpristagaren på Svenska akademien.

6 december, 14.00: Presskonferens med medicinpristagarna på Nobel Forum.

7 december. 09.30: Presskonferens med fysik-, kemi- och ekonomipristagarna på Vetenskapsakademien.

7 och 8 december: Pristagarnas Nobelföreläsningar.

10 december, 16.30–17.42: Nobelprisutdelningen i Konserthuset.

10 december, 19.00–22.50: Nobelbanketten i Stadshuset.

Källa: Nobelstiftelsen

Läs alla artiklar om: Nobelfesten 2017
Gå till toppen