Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Över tusen bangers stoppade i Malmö sedan nya regler införts

Över tusen bangers har tagits i beslag av tullen i postflödet i Toftanäs under den senaste månaden. Beslagen av sprängladdningarna har gjorts efter en lagändring trätt i kraft.

Bild: TT Patrick Persson
Det är SVT som rapporterar om de många beslagen under november. Totalt har 1100 bangers stoppats av tullen vid femton olika beslag.
– Det tycker vi är ett oerhört bra resultat. Det är 1100 potentiella smällar som vi har hindrat från att detonera på gator och torg, säger Jonas Karlsson, sakkunnig på Tullverket till SVT.
Omkring femton gånger under 2017 har polisen kunnat konstatera att bangers har använts i Malmö. Kraftiga bangers kan orsaka stor skada.
– I några av de värsta smällarna har vi samma sprängverkan som i en handgranat och då finns det ingen tvekan längre om vilken fara det innebär att ha och detonera sådana här, säger Nils Norling presstalesperson för Malmöpolisen till SVT.
De kraftiga sprängladdningarna är olagliga i Sverige, men går att beställa på webben från bland annat Polen och Tyskland.
Sydsvenskan har tidigare berättat om lagändringen angående bangers som började gälla den 1 november. De innebär bland annat att tullen själv kan inleda en förundersökning om bangers påträffas och gripa misstänkta. Tidigare behövde polisen tillkallas för att göra det formella omhändertagandet av smällarna och ta beslut om en utredning.
– Det är inte så att vi hittills har släppt igenom sprängmedel, vi agerar de gånger vi träffar på det. Men nu blir det uttalat att vi kan agera på egen hand, sa Michael Nelander, chef för tullverkets region syd, till Sydsvenskan inför regeländringen.
Läs alla artiklar om: Sprängningar i Malmö
Gå till toppen