Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bulgarer tvingades tigga i Sverige – förde ut miljonbelopp

Ett nätverk misstänks ha tvingat över 20 människor från Bulgarien att tigga i Sverige. Miljonbelopp ska ha förts ut från landet. ”Nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat”, säger Mattias Sigfridsson, sektionschef vid polisen.

Polisen har slagit sönder ett nätverk som tvingat ett 20-tal människor från Bulgarien att tigga i Småland. Miljonbelopp ska ha förts ut från landet, uppger sektionschef Mattias Sigfridsson.Bild: Johan Nilsson/TT
Via flera tillslag runt om i Kronobergs och Kalmars län, samt i Bulgarien, har polisen slagit sönder ett nätverk som tvingat människor att tigga i Sverige. Ett 20-tal brottsoffer från Bulgarien har omhändertagits och befinner sig just nu på skyddade boenden.
– Man har förmått dem att tigga och nätverket har tagit stora delar eller allt av förtjänsten. Det är miljonbelopp som har förts ut och vi ser vid tillslaget i Bulgarien att vi har säkrat föremål till stort värde. Bland annat fordon, säger Mattias Sigfridsson, chef för sektionen mot internationell grov organiserad brottslighet vid polisens region Syd.
Sju personer har anhållits misstänkta för människohandel i Sverige. En anhållen misstänks för grovt näringspenningbrott. Tre personer har häktats i sin utevaro och två av dem har gripits i Bulgarien.
– Till min kunskap och som vi ser nationellt är detta det största ärendet vi har hanterat. Det är väldigt omfattande, med stora belopp och många drabbade, säger Sigfridsson.
Nyligen dömdes två bulgariska män av Örebro tingsrätt till fängelse i fyra år och två månader för att under slavliknande förhållanden tvingat tio landsmän till att tigga i Sverige. I det aktuella fallet i Småland hålls just nu förhör med de drabbade, som är i åldern 20–40 år.
Nätverket, som har haft Växjö som sin bas, har i vissa fall lurat offren till Sverige i tron om att de ska göra något annat än att tigga.
– Men det kan också vara att de bara har utnyttjat deras utsatta position. Att de inte har några alternativ helt enkelt. Det är ett nätverk som genom tydlig organiserad brottslighet har tagit väldigt stora förtjänster av utsatta människor, säger Mattias Sigfridsson.
Fakta

Detta har hänt

Under tisdagsmorgonen slog polisen till på flera platser i Kronobergs och Kalmars län samt i Bulgarien i ett ärende som rör människohandel genom organiserat tiggeri.

I Sverige har totalt tio personer frihetsberövats. Sex av dem har anhållits misstänkta för människohandel. En person är anhållen misstänkt för grovt näringspenningbrott.

Tre personer har häktats vid Växjö tingsrätt i sin utevaro. Två av personerna har gripits i Bulgarien.

Nätverket ska i Sverige ha haft Växjö som bas. Tiggandet ska även ha skett i Lessebo, Virserum och Hultsfred under 2016 och 2017. Ett 20-tal brottsoffer har omhändertagits.

Polisen kom ligan på spåren efter att en tiggare i våras blivit bortförd och grovt misshandlad.

Gå till toppen