Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Arbetsledare på kommunen som anklagas för mobbning avskedas

Den arbetsledare i Svedala kommun som anklagats för kränkning och mobbning har fått ett varsel om avsked. Beslutet togs på onsdagen, efter en internutredning.

Sydsvenskan har tidigare skrivit om en arbetsledare på Svedala kommun som anklagas av flera före detta anställda för kränkande behandling.
Läs också Arbetsledare avstängd efter anklagelser om mobbning
Fyra medarbetare anmälde arbetsledaren, och kommunen beslutade att stänga av honom från sitt arbete i väntan på att en utredning skulle bli klar.
På onsdagseftermiddagen överlämnade kommunens HR-chef Charlotte Svensson varsel om avsked till arbetsledaren.
Hon kan inte berätta om detaljer i ärendet, eftersom arbetsledaren och hans fackliga ombud kan begära överläggning. Det sker inom sju dagar.
– Det jag kan säga är att det från arbetsgivarhåll föreligger en kränkning mot enskilda personer. Jag har gjort bedömningen att där är en systematik som uppfyller kränkande särbehandling.
I och med att begäran om överläggning inte har kommit in kan Charlotte Svensson inte berätta hur arbetsledaren ställer sig till beslutet.
Arbetsledaren har erkänt att vissa av de saker han anklagas för har skett, men har en annan syn på saken.
– Han har ett annat perspektiv på dem och menar att han inte har uppsåt att ha skadat någon.
Tror du det kommer en begäran om överläggning?
– Ja, det brukar det alltid göra.
Svedala kommun arbetar aktivt för en trygg arbetsmiljö, berättar Charlotte Svensson. I januari i år infördes förändringar i diskrimineringslagen där arbetsgivare nu har större ansvar att förebygga diskriminering.
Utifrån förändringarna har man tagit fram nya riktlinjer inom kommunen.
– Våra chefer har fått utbildning inom detta under 2017 och vi har tagit fram material som kan användas för att diskutera detta på varje arbetsplatsträff. Alla arbetsplatser ska ha gått igenom detta senast 31 mars 2018, säger hon.
– Just när det gäller arbetsmiljöfrågor som kränkning och mobbing handlar det om att prata om hur vi bemöter varandra, tilltalar varandra och vad har vi för kultur på vår arbetsplats. Det är något som vi aktivt måste prata om hela tiden.
Gå till toppen