Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Innebandy i Lund fortsätter att växa

Tempo och taktik. Så summerar fyra innebandyspelare varför idrotten är så rolig att utöva. Men ännu roligare tycker de att det hade varit om de hade möjlighet att ses oftare.

Dennis Davidsson, herr elit, Karl Gustav Blauert, P0405 Östra Lund, Eda Dagasan, dam elit, Sigrid Garai Persson, F0304.Bild: Carolina Svensson
När innebandyklubbarna Lugi och SödraDal slogs ihop 2015 till IBK Lund uppstod en ny möjlighet till att satsa på både elit och bredd. Det resulterade även i att klubben har växt med 150 nya medlemmar sedan sammanslagningen, och är idag Skånes största innebandyförening med 800 aktiva medlemmar.
Och anledningen till varför medlemmarna ökar handlar om både god laganda och tempo.
– Det är en väldigt explosiv sport och det går väldigt snabbt, det är tempo och taktik, det tycker jag är väldigt kul. Sedan har vi ett väldigt bra lag och det är alltid kul och hjälper till. Man njuter av träningen och matcherna och längtar till att få träffa dem igen. Jag tror framförallt att det är hastigheten och att det går undan, säger Sigrid Garai Persson om varför innebandy är så roligt.
Nu spelar hon i F0304 och laget leder serierna.
– Vi har haft ett fint spel, vi har fått en bra start på säsongen, det hade vi inte förra säsongen, så det är skönt att kunna börja bra. Senaste matchen hade vi inte riktigt det spelet vi hade hoppats på, men vinst ändå, berättar hon.
Sigrid Garai Persson, liksom sin klubbkompis Karl-Gustav Blauert, som spelar i P0405 Östra Lund, satsar på elitnivå och även landslaget i framtiden.
– Det är en snabb sport med intensiva matcher, spring och kondition, det passar mig väldigt bra, säger han.
Säsongen har bara hållit på några månader och trots några nederlag är humöret på topp.
– Vi har spelat bra, men turen har inte riktigt kommit till oss. Men vi ska nog komma på topp, säger Karl-Gustav Blauert.
Eda Dagasan spelar i elit dam och de tog sig upp till Allsvenskan södra, den näst högsta serien, i våras.
– Det har varit en lite knackig säsong än så länge. Vi har vunnit tre matcher totalt. Det gick bra i början, bra försäsong, sedan lite tungt resultatmässigt i serien, säger hon.
Herrarnas elitlag ligger i den tredje högsta serien, division ett, och har ett ganska nytt lag med många unga spelare, berättar Dennis Davidsson som spelar i laget.
– Det började bra de första matcherna, men i de senaste matcherna har vi tappat. Vi har lett med fem bollar och sedan har vi släppt in. Rutinen med att hålla igen in i det sista har inte kommit än, men vi har gjort några förändringar nu, säger han.
Alla fyra spelare representerar olika delar av IBK Lund. Dennis Davidsson började spela i Dalby, Karl-Gustav Blauert och Eda Dagasan i Lund och Sigrid Sigrid Garai Persson i Södra Sandby. Även om alla 53 lag tillhör samma klubb är det utspridda på 17 olika träningshallar i kommunen.
– Det är svårt att få tillgång till en enda innebandyhall i Lund som alla kan vara i, säger Eda Dagasan.
Trots det finns det ingenting som kan hindra dem för att utöva sporten de älskar.
Fakta

Innebandy

Innebandy i någon form har spelats i Sverige sedan slutet av 1960-talet och ännu tidigare i Nordamerika. Från början användes det som en lekfull träningsvariant för bandyspelare. Från 1970-talet förekom det även på vissa håll som del av skolämnet gymnastik.

Enligt de internationella reglerna skall innebandy spelas på en plan som mäter mellan 36x18 och 44x22 meter, vanligast är en spelplan på 40x20 meter. Takhöjden eller lägsta föremål ska vara minimum sju meter. Matcherna spelas i tre 20-minutersperioder med 10-minuterspauser med sidbyte mellan varje period.

Källa: wikipedia

Gå till toppen