Dygnet runt

Sista säsongen av Bron tar avstamp i hårdnande asylpolitik

Saga Norén sitter i fängelse. Chefen för danska Migrationsverket hittas mördad på Pepparholm. I sista säsongen av tv-serien Bron lägrar sig mörkret över huvudpersonerna Saga och Henrik, medan kriminalhistorien tar avstamp i en hårdnande asylpolitik.

– Vi började utveckla den här säsongen 2015, mitt i flyktingkrisen. Och vi ska alltid berätta något om vårt samhälle i serien, säger Camilla Ahlgren, som skrivit manus tillsammans med Hans Rosenfeldt.
Sofia Helin har spelat den säregna men knivskarpa länskriminalaren Saga Norén i åtta år. Hon är vemodig, men reflekterar också över hur Öresundsbrons funktion har förändrats sedan hon spelade in den första säsongen.
– Bron stod från början för gemenskap mellan länderna, att regionen växte ihop och allt var möjligt. Idag är den en möjlighet att stänga om sig, och det kommer bara att bli värre, säger hon.
Thure Lindhardt och Sofia Helin.Bild: Peter Frennesson
I säsongens inledande scener ser man Saga Norén i en mörk fängelsecell där hon suttit i två år, dömd för mordet på sin mamma. Inspelningarna gjordes på den slitna Kirsebergsanstalten i Malmö och Saga är mer låst och rutinstyrd än någonsin.
– Hon befinner sig i posttraumatisk stress, och då går man tillbaka till sina instinktiva beteenden, säger Sofia Helin, som besökte ett kvinnofängelse inför inspelningarna för att förstå vad miljön gör med människor.
Relationen mellan Saga Norén och den danska kollegan Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) är tät, på sitt eget vis.
– Vi har inte sex med andra, just nu, förklarar Sofia Helin på samma avskalade sätt som hennes rollfigur skulle definiera förhållandet.
Henrik Sabroe rids av sina egna demoner, saknaden efter de två försvunna barnen. Han har blivit av med sitt pillerberoende men vad som hände med hans familj är fortfarande ett mysterium.
Hans Rosenfeldt har varit manusförfattare sedan 2006. Men nu är det slut. ”Man ska inte stanna för länge på festen”.Bild: Peter Frennesson
Säsong fyra blir verkligen den sista av Bron, understryker manusförfattarna. Både Saga och Henrik får avslut på sina historier.
– Det var en ynnest att veta det, för vi har verkligen kunnat skriva mot ett definitivt slut. Och saker ska inte hålla på för evigt. Väldigt få serier toppar kreativt i säsong sex-sju, säger Hans Rosenfeldt.
– Alla har varit överens. Producenter, skådespelare och manusförfattare, säger Camilla Ahlgren.
Läs mer:Sista säsongen av ”Bron”: Som att sätta på en skiva man gillar och kan utan och innan
Samarbetet mellan Danmark och Sverige i produktionen av Bron har varit framgångsrikt. Den sista säsongen tar sig an asylpolitik och gränskontroller som periodvis varit infekterade ämnen mellan de två länderna.
– Sedan vi började serien, jag var med redan 2006, har klimatet mellan Sverige och Danmark ändrats. Vi gnäller lite mer på varandra. Det har vi med i en del repliker, säger Henrik Rosenfeldt.
Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) och hans danska kollega Jonas Mandrup (Mikael Birkkjær) har just insett att den mördade personen på Pepparholm är Margrethe Thormod, högsta chef på Udlændingestyrelsen.Bild: Jens Juncker
Tv-serien har också lekt med motsättningar mellan de schablonmässigt stela svenskarna och de frisinnade danskarna. Kanske tydligast i de första två säsongerna, där Kim Bodnia spelade den danska polisen Martin Rohde.
En ny burdus dansk gör entré i säsong fyra, polisen Jonas Mandrup (Mikael Birkkjaer). Han uttrycker och beter sig inte precis finkänsligt.
– Det är en sorts danskhet – att man bara säger rakt ut vad man tycker. Och det tycker vi är okej så länge vi skrattar, säger Thure Lindhardt.
Sofia Helin säger att hon vant sig med tiden, och svarar tillbaka lika grovt. Men hon minns en situation med en dansk gästskådespelare i en tidigare säsong.
– Vi diskuterade en sakfråga, och mitt i samtalet säger han: Vet du vad, du behöver ju bara knullas. Jag blev helt chockad. Men det är nog mer tillåtet att säga i Danmark.
– Nej, det är faktiskt inte helt normalt ens här, invänder Thure Lindhardt.
Galapremiären har redan ägt rum i Köpenhamn. I nästa vecka får 4 000 Malmöbor smygtitta på de två första avsnitten på en stor gala i Malmö Arena.
Många miljöer kommer att kännas bekanta, större delen av serien har spelats in i Malmö. Vid det gamla polishuset på Davidshall har grönskande träd hägnats in för att de inte passade in i den novembergrå färgskalan som präglar hela tv-serien. Interiörerna får i denna säsong föreställa Köpenhamns polishus, Henrik Sabroes arbetsmiljö.
Polishusets vackra tegelexteriör visas aldrig. Fasaden är helt enkelt inte ”Bro-ig”, som regissörerna Henrik Georgsson och Rumle Hammerich beskriver den genomgående iscensättningen.
”Bro-ighet” är att inte visa hus som är byggda före 1940-talet, men gärna funkis och 60-talsbrutalism. Det är också att aldrig visa natur som är opåverkad av människor.
Men i säsong fyra förekommer faktiskt någon scen där Saga Norén syns i solsken.
– Inte ens vi har sådana ramar att vi kan säga: nej, nu tar vi paus för det ska vara soligt i tre dagar, säger Henrik Georgsson.
Fakta

Tv-serien Bron

Den första säsongen visades 2011. Bron 4 börjar visas den 1 januari 2018 i SVT1.

Tv-serien har blivit en stor internationell succé och har sålts till cirka 180 länder. Storbritannien och USA har gjort egna versioner, som utspelar sig i gränslandet mot Frankrike respektive Mexiko. Snart är det premiär för den ryska versionen.

Bron samproduceras av svenska bolaget Filmlance International och danska Nimbus Film.

Gå till toppen