Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Skånskans styrelseordförande rasar mot Malmö stad

Han har fått rätt i alla instanser. Men Malmö stad fortsätter att överklaga. Ett sätt att trötta ut små företag, anser Håkan Mattsson, vd på Alfa kommun och landsting AB och styrelseordförande för Skånska Dagbladet.

Håkan Mattssons bolag Alfa kommun och landsting AB stämde Malmö stad på över 30 miljoner kronor för att ha använt två elevadministrativa datorprogram i flera år efter att avtalen gått ut.
Tingsrätten gick på Mattssons linje och Malmö stad dömdes att betala mångmiljonbelopp i skadestånd. Malmö stad överklagade till hovrätten men fick bakläxa och dömdes att även betala rättegångskostnaderna. Malmö stad vände sig då till Högsta domstolen som dock inte beviljade prövningstillstånd. Men Malmö stad ger sig ändå inte, utan begärde i dagarna att få ersättningskraven prövade.
Enligt Mattsson rör den delen av ersättningsfrågan om "några hundra tusen kronor", en marginell del.
Och nu börjar hans tålamod tryta.
– De utnyttjar sin maktposition gentemot mindre företag fullt ut, och räknar med att man inte ska orka med den långa processtiden, utan ge sig och acceptera bråkdelen av den ersättning man har rätt till, säger han.
Malmö stads chefsjurist, Tomas Bärring:
– Jag känner inte alls igen att vi någon gång skulle ha haft den ambitionen, säger han.
– Detta handlar om två tvister som har sin grund i avtal från början av 2000-talet som var otydligt skrivna och där det därför blev frågan om vem som äger systemen.
Malmö stad erbjöd vd:n på Alfa kommun och landsting AB en dryg miljon kronor i början, mot begärda 30 miljoner. Nu tvingas Malmö stad, och i förlängningen Malmös skattebetalare, att stå för närmre åtta miljoner kronor i skadestånd och rättegångskostnader.
Varför fortsätter ni överklaga trots att flera instanser avgjort frågan?
– Domstolen har avgjort vem som äger systemen, nu är frågan hur stor ersättningsnivån ska vara. Domstolen har kommit fram till en nivå som är betydligt lägre än det yrkade men högre än det vi menar är rimligt.
Vad säger du till dem som tycker att det är slöseri med skattemedel att överklaga för miljoner?
– Hade vi betalat det ursprungliga beloppet hade det blivit ännu dyrare. Men absolut, den frågan ställer vi oss alltid.
Gå till toppen