Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Barn och miljö vinner när gamla leksaker får nytt liv

Giving People uppmanar givare att skänka nya leksaker. Det är inte bra för miljön, menar Sara Denne.Bild: Lars Brundin
"Julen ska vara för alla" säger hjälporganisationen Giving Peoples grundare Linda Hellquist i senaste numret av tidningen Hallå (Västra Malmö). Giving People arbetar för att ge barn i fattigdom en god jul och samlar in julklappar, främst leksaker, till utsatta barn.
Naturligtvis borde alla barn i familjer som firar jul få uppleva en god jul och visst är det en ypperlig idé att uppmana de människor som har möjlighet att skänka en julklapp till utsatta barn. Det gör vi i vår familj.
Det jag reagerar över och som jag tycker är mycket beklämmande, i synnerhet när vår planet mår allt sämre, är att Linda Hellquist främst välkomnar nya leksaker. Som skäl anger hon att utsatta barn ofta får kläder och leksaker från syskon eller hjälporganisationer.
Vilka barn får inte ärva kläder och även leksaker av sina äldre syskon? Vilka barn mår dåligt av detta?
Borde inte syftet med insamlingen vara att de utsatta barnen får en gåva till jul?
Var är Giving Peoples miljötänk? Jag tänker att en leksak som är "gammal" för ett barn blir som ny för ett annat. Genom att låta leksakerna få ett nytt liv kan vi glädja såväl utsatta barn som vår utsatta planet.

Sara Denne

Svar:

Under julen 2017 kommer vi hjälpa tusentals utsatta barn i Sverige att kunna fira jul. Vi förmedlar julklappar och julmat till de familjer som annars inte skulle ha möjlighet att fira jul. Barnen vi hjälper lever ofta under särskilt utsatta förhållanden. Dessa barn får väldigt sällan något nytt. Kläder och leksaker ärvs från syskon eller skänks via organisationer som Giving People. Vi önskar därför att dessa barn ska få nya julklappar från oss. För att få känna sig speciella och att de fått något som bara är deras. Vi minimerar även risken för att julklapparna är trasiga eller defekta, vilket skulle ge motsatt effekt till den julglädje vi vill förmedla till dessa barn och deras familjer. Elektronik i form av tv-spel, mobiler eller liknande kan man gärna förmedla, även begagnat, men vi uppmanar att man då noggrant kontrollerar att allt fungerar som det ska.

Linda Hellquist

Generalsekreterare, Giving People
Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen