Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ölbloggen

Håkan Engström: Belgiskt lantöl från ... Flyinge

Öl med ingefära, kanske?

Bild: NOLLKOLLMALMO
Sedan ett par år har Pax Brygghus i Flyinge, utanför Eslöv, bit för bit tagit sig in på marknaden. På Systembolagen i närområdet kan man hitta alla deras öl. Pax har dessutom fått med två brygder i julölssortimentet: ett väldigt lyckat, ett mindre lyckat.
Men det bästa jag druckit från Pax är deras kryddade saison. Den går att beställa från bolaget, men roligare är att dricka den från fat på Grand Öl & Mat i Malmö.
Saison är en vallonsk öltyp – känd numera på amerikansk mark som "farm ale" – där jästen sköter snacket, men där det ska till rätt ordentligt med humle för balansens skull. Gemensamt bidrar dessa ingredienser till uppfriskande och smakrika öl.
Typiska kännetecken är den lätta syrligheten och det kryddiga stinget som av vitpeppar. Denna krydda tillsätts sällan, utan kommer av jästen. Så också i Flyinge. Däremot har man kryddat med ingefära och dessutom tillsatt lime och citrongräs.
Det hade kunnat bli för mycket, men inte i det här fallet. Bryggaren jobbar med behärskning, och har sett till att tillföra tillsatser som samspelar så fint med de smaker som redan finns i fyrklövern malt-humle-vatten-jäst.
Pax Dexter, som denna saison heter, har en alkoholstyrka på 7,5%. Det är en rustik saison, med smak av råvarorna och en antydan till marmelad och te.
Annars är jag också förtjust i bryggeriets lättöl, Pax Auriga: en simmig måltidsdryck eller törstsläckare som faktiskt påminner om en New England IPA i lättappning. Inslag av rågbröd, men framför allt fruktaromatisk humle.
Gå till toppen