Åsikter

Läsartext: Det har blivit mycket svårare att få hjälp med att handla

Det har blivit krångligare att få hjälp med inköpen, skriver Lennart Berglind-Dehlin.Bild: NORA LOREK / TT
Hela förra året kunde jag gå ut på egen hand och t ex göra inköp. Plötsligt, på nyårsdagen i år, kunde jag inte längre gå ut på egen hand, Jag förstod inte varför, utan det gick upp för mig först i februari, när jag av läkarna på neurologiska kliniken i Lund fick veta att jag har Parkinsons sjukdom. Det har fått till följd att jag måste anlita folk i mitt kollektivhus för att få inköp gjorda; det känns inte bra när det blir två gånger i veckan. Fram till för några veckor sedan kunde jag fylla i en lista om tisdagarna med de varor jag ville ha och sedan få dem levererade på onsdagen; på det viset blev det bara kompletteringsinköp för dem som jag anlitade i mitt kollektivhus.
Det nya inköpssystemet är digitalt: man anger i dator eller på surfplatta de varor man vill ha. Det kostar pengar och det har jag inte råd med, särskilt som jag har fått höjd hemtjänstavgift därför att jag har fått högre bostadstillägg. Om jag nu får höjd pension från den 1 januari 2018, får jag väl på nytt höjd hemtjänstavgift – det är som ett nollsummespel.
Med tanke på att jag har parkinson och dessutom lider av artros i nackkotorna, kan jag bara hoppas att det gamla inköpssystemet återinförs. Jag kan inte förstå varför det nya systemet har införts: jag skulle gärna vilja ha en förklaring från vård- och omsorgsförvaltningen. Allt som har med inköp att göra har plötsligt blivit mycket besvärligare.

Lennart Berglind-Dehlin

Läs mer:Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen