Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Inte okej att behöva åka Skåne runt för ett läkarbesök

Jag hoppas bara det finns läkare och sjuksköterskor att placera i de nya Sus-byggnaderna, skriver A-K Jönsson.Bild: Heiko, Junge, Heiko, Junge
Två enkla frågor ställdes till sjukvårdspolitikerna i Region Skåne från Margit Persson Békássy i en insändare 15 november 2017.
Läs mer: Sedan när är inte en bruten arm på ett barn att betrakta som akut?
Hur har underskottet i regionen kunnat öka femfaldigt sedan 2015?
Vad tänker man göra åt det?
Ingen av dessa frågor besvarades. Tidigare har andra ställt liknande frågor och fått samma obefintliga svar. Sjukvården är på rätt väg. Tvärtemot de flestas uppfattning.
Personal går på knäna och ber om ökade resurser men får inget gehör för detta. Tvärtom, häromveckan kunde man läsa att kvalificerade tjänster inte tillsätts på grund av anställningsstopp.
Vi som växt upp med en fungerande sjukvård och är 70+ vet hur mycket sämre tillgängligheten och valmöjligheterna blivit. Vi har fortfarande en bra sjukvård när man väl får den, men på vägen dit måste man ha en stor portion tålamod och vassa armbågar.
Jag har själv egen erfarenhet. Sökte på vårdcentralen för en åkomma och fick vänta en månad på provsvar. Ytterligare en månad på att remiss skulle skickas och ytterligare minst tre månader innan kontakt med läkare. Detta är inget undantag, det är så här varje gång jag sökt vård idag. Ibland får man åka runt hela Skåne för att få enkla undersökningar gjorda som utan problem kunde gjorts på det närliggande universitetssjukhuset. Detta är bristande patientsäkerhet. Risken är stor att åkommor förvärras och utvecklas och sedan inte går att åtgärda eller operera.
Samtidigt ser vi hur Sus stora ombyggnad fortgår. Jag hoppas bara det finns läkare och sjuksköterskor att placera i de nya byggnaderna. Eller de kanske inte är tänkta för vård och behandling utan till annan verksamhet?
Hur har det kunnat bli så här? Dagliga rapporter i tidningarna om långa köer för allvarliga sjukdomar, brister och felbehandlingar. Lösningen kan inte bara vara att digitalisera vården som en politiker tidigare svarat mig. Någon mänsklig kontakt kan man väl hoppas på även i framtiden? Jag väntar på ett mer konkret svar från våra sjukvårdspolitiker.

A-K Jönsson

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen