Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: ”Miljöpartiet har lättare att gå till angrepp än att prata om den egna politiken.”

För Miljöpartiet tycks definitionen på framgång vara att sitta vid makten – vad politiken sedan innehåller verkar inte vara lika viktigt. Det skriver centerpartisterna Ulrika Axelsson, Birte Sandberg och Niels Paarup-Petersen.

Vi vet att Miljöpartiet är trängt. Partiet har både i regionen och nationellt drivit en politik som svikit väljarna och övergivit de löften partiet gick till val på, skriver artikelförfattarna.Bild: Janerik Henriksson/TT
Fredrik Hanell och Anna-Maria Myszka-Gustafsson (MP) undrar om Centerpartiet i Region Skåne vill inleda ett aktivt samarbete med Sverigedemokraterna efter valet (Aktuella frågor 25/11).
Frågan förvånar – svaret är nämligen självklart. Inom Centerpartiet har vi hela tiden varit tydliga med vår linje på alla nivåer, lokalt, regionalt och nationellt: vi kommer aldrig att samarbeta med eller söka aktivt stöd hos Sverigedemokraterna.
Vi vet att Miljöpartiet är trängt. Partiet har både i regionen och nationellt drivit en politik som svikit väljarna och övergivit de löften partiet gick till val på. Det syns i opinionsmätningarna där SCB:s novembermätning visade att Miljöpartiet skulle åka ur riksdagen om det vore val idag och det syns i hur partiet väljer att driva debatten: aggressivt och missledande som nu när partiet tar upp frågan om vi vill samarbeta med Sverigedemokraterna.
Miljöpartiet är inte ett ansvarstagande parti. Tillsammans med alliansen förde partiet i Region Skåne under den förra mandatperioden en politik för valfrihet och bättre tillgänglighet i vården. Därefter valde Miljöpartiet att regera i regionen tillsammans med Socialdemokraterna. Resultatet är tydligt: vårdköerna blir längre, valfriheten hotas och klyvningen av Skåne ökar, skillnaderna är stora beroende på var man bor.
Också på nationell nivå har Miljöpartiet gett sina väljare anledning att fundera på bättre alternativ. Just nu förs en politik som slår hårt mot människor med funktionsvariationer som riskerar att få mindre hjälp, sin assistans indragen.
Miljöpartiet försöker ge sken av att det är för valfrihet och mångfald i välfärden genom att kritisera Ilmar Reepalus utredning om vinsttak. Men sanningen är att ingen i partiet har lyft ett finger för att stoppa den lagändring som han föreslår. Det är en svekfull politik och det vet Miljöpartiet om. Men det är lättare att gå till angrepp än att prata om den egna politiken.
Miljöpartiet tycker inte att Centerpartiet i Skåne ska vara stolt över att vi de senaste 14 åren har lagt fram en budget tillsammans med alliansen eftersom förslagen röstats ner när partiet suttit i opposition. För Miljöpartiet tycks definitionen på framgång vara att sitta vid makten – vad politiken sedan innehåller verkar inte vara lika viktigt. Därför kan Miljöpartiet arbeta för att skapa förutsättningar för ökad valfrihet ena mandatperioden och riva ner dem nästa. Därför kan Miljöpartiet värna småföretag ena dagen och strunta i dem dagen efter.
För oss i Centerpartiet är det viktigt att gå till val på en politik vi tror på – en politik som innebär en bättre vardag för skåningarna.
Centerpartiet i Region Skåne tar ansvar. Regionen behöver ett nytt ledarskap, mer valfrihet och ökad tillgänglighet.
Vi satsar på en närmare vård och en mer robust kollektivtrafik som är nödvändig för en grön omställning.
Vår politik låter hela Skåne leva. Det är den närodlade politiken vi går till val på.

Ulrika Axelsson

Birte Sandberg

Niels Paarup-Petersen

Ulrika Axelsson (C) är distriktsordförande i Skåne.
Birte Sandberg (C) är gruppledare i Region Skåne.
Niels Paarup-Petersen (C) är ledamot i regionfullmäktige.
Läs mer: ”Nästa års val avgörs inte av vem som kommer att ingå i koalition med vem.”
Läs mer: ”Borgerliga partier i Skåne, vilken dörr håller ni på glänt?”
Läs mer: Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen