Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minneord om Daniel Kallós

Professor Daniel Kallós Umeå, har avlidit i en ålder av 80 år. Hans närmaste är hustru, barn och barnbarn.

En umeåprofessor är död, Daniel Kallós, pedagog och ledare för lärarutbildningen. Hans kolleger i Umeå har skrivit en nekrolog i Svenska Dagbladet, där Daniel Kallós beskrivs med adjektiven kreativ, ordrik, välformulerad, kraftfull, färgstark och ibland provokativ.
Allt detta känns igen från Lund, för det var härifrån han kom. Här utbildade han sig till pedagog, verkade som lärare och var kommunalpolitiskt aktiv för kommunisterna/vpk.
Men redan dessförinnan hade han blivit legendarisk. Han var nämligen förman för 1963 års studentaftonutskott.
Liksom över Gustafs dagar står det ett skimmer över Daniels år. Renlevnaden var inte utpräglad. Carl Fredrik Reuterswärd har beskrivit hur han kom till Lund klockan 7.05 på morgonen för att så småningom delta i en av Sveriges första happenings. Daniel Kallós mötte på Lunds Central iklädd livré och med ett glas genever på en silverbricka. Inne i stationen fanns en manskör på 18 man som klämde i med ”Helan går”.
När Tage Erlander kom till årets statsministerafton hade det dagen innan brutit ut en strejk bland de anställda på Systembolaget. På eftersitsen höjde Erlander sitt första snapsglas till stöd för de strejkande.
Totalt sett anordnades drygt 25 studentaftnar det året. Till de mest uppmärksammade hörde Duke Ellington and his famous orchestra, Zizi Jeanmaire, regissören Roger Vadim och så modeskaparen Pierre Balmain med sina toppmodeller. Det sistnämnda var dock inte en studentafton utan en studentskeafton. Endast studentskor hade tillträde och de fyllde Stora salen. Dessutom förstås studentaftonutskottets ledamöter. De uppträdde i vinröda frackar, dock inte betalade av studenternas terminsavgifter, utan de gick på konfektionsfirman Casons reklamkonto.
Slutet blev sorgligt och festligt. Studentaftonutskottet fick inte ansvarsfrihet, trots att Akademiska Föreningens ordförande Holger Arbman räknat ut att verksamhetens underskott motsvarade 50 öre per student och termin och inga 50-öringar hade använts bättre.
När överstyrelseledamöterna kom ut från sitt sammanträde fann de att en begravningsmåltid för 14 personer hade dukats i Stora salen med kandelabrar och vita kallor. Sex servitriser paraderade i svarta kjolar och vita jackor och med svarta sorgbindlar runt ärmen. En pianist i frack och svarta handskar framförde Sibelius ”Valse triste”.
Så blev Daniel Kallós redan vid 26 års ålder legendarisk. Ingen var likgiltig vid mötet med honom.
Sverker Oredsson
Lunds studentkårs ordförande 1963
Gå till toppen