Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Påven och Luther på plats i Lund

För femhundra år sedan var Martin Luther och påven i Rom inte direkt de såtaste vänner.
Men tiderna förändras och i dag ståtar de sida vid sida på stiftskansliets gård, tack vare konstnären Johan Falkman. På torsdagen monterades de två bysterna på sina socklar.

Påve Franciskus sätts på plats i Lund, tack vare från vänster Pierre Gardebrand, Leif Karlsson, Daniel Nordin och Christer Persson.Bild: Tom Wall
– Nu är Frasse på plats!
Ett glatt utrop hördes från en av åskådarna när bysten av påve Franciskus landat på sin sockel.
På torsdagsförmiddagen intog påvens och Martin Luthers bronsbyster sina platser, bredvid varandra på stiftskansliets gård vid Krafts torg. Flera personer arbetade tillsammans med installationen, som också krävde en liten lyftkran.
Om en vecka är det sedan dags för biskop Johan Tyrberg att avtäcka bysterna vid en officiell ceremoni.
– Bysterna har kommit till till minne av påvens besök i Lund för ett år sedan och med anledning av Lutheråret. Jag tänker mig titeln "Från konflikt till gemenskap", förklarar Johan Falkman som arbetat under ett år med de två verken.
Konstnären Johan Falkman har arbetat i ett år med de två bronsbysterna.Bild: Tom Wall
Han betonar förlikningen mellan den katolska och den lutherska kyrkan och hoppas att hans konstverk kan bidra till ökad gemenskap mellan olika religioner och trosinriktningar.
–Påve Franciskus är i sig själv en positiv symbol, för en bättre värld. En ljusets bärare.
Och så här ser Martin Luther ut i Johan Falkmans version, inspirerad av Johan Rabaeus.Bild: Tom Wall
Bystens påveansikte är förstås baserat på filmer och fotografier av honom själv. När det gällde att avbilda Martin Luther har Johan Falkman bland annat låtit sig inspireras av Lucas Cranachs berömda porträtt, men han har också haft en verklig förebild: skådespelaren Johan Rabaeus.
– Jag har målat Johans porträtt tidigare och han satt en vecka för mig när jag skulle göra Lutherbysten. Jag ville fånga kombinationen av det strama och uppfordrande och det runda och köttiga som man ser hos Luthers dödsmask.
Bysterna är en donation från entreprenören Anders Jarlskog. Den 15 december klockan 13.30 avtäcks de officiellt av biskop Johan Tyrberg vid en ceremoni på stiftskansliets gård.
Ett aningen vanvördigt grepp, kanske. Men alla medel måste vara tillåtna för att säkra att påvebysten hamnar absolut rätt, utan någon fallolycka.Bild: Tom Wall
Gå till toppen