Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Reglerna vid adoption ska bli modernare

Reglerna vid adoption är gamla och behöver moderniseras, anser regeringen. ArkivbildBild: PONTUS LUNDAHL / TT
Reglerna vid adoption ska uppdateras. Bland annat ska sambor kunna adoptera på samma sätt som gifta par, och medgivandet för att påbörja en adoptionsprocess ska gälla under en längre tid än det gör i dag. Detta enligt en lagrådsremiss som regeringen har beslutat om.
"Reglerna om adoption är gamla, i vissa delar 100 år. Regeringen föreslår nu en genomgripande modernisering av reglerna. Vi stärker barnrättsperspektivet och anpassar regelverket för att bättre spegla samhället som det ser ut i dag", säger biträdande justitieministern Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.
I lagrådsremissen föreslås också att adoptivföräldrar ska vara skyldiga att berätta för barnet att han eller hon är adopterad och att utredningen ska genomföras på samma sätt som en vårdnadsutredning. Det ska inte införas någon övre åldersgräns för internationell adoption, utan tydliggöras att åldern är en av flera omständigheter som är relevanta vid bedömningen av sökandens lämplighet.
Gå till toppen