Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Ryggopererade fick svåra infektioner – 150 patienter ska kontaktas

Sju personer som opererat ryggen på Sus i Malmö har alla drabbats av svåra bakterieinfektioner, som gör att operationerna kanske måste göras om. Orsaken är okänd och nu ska 150 patienter som opererats på samma salar kontrolleras.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, och det innebär ju en risk för patienterna om operationen behöver göras om, säger Marie Ekberg, chefläkare på Skånes universitetssjukhus.
Hon vill inte uttala sig om hälsoläget för de enskilda smittade patienterna.
Sju patienter som opererats akut på två salar i Malmö har drabbats av svåra sårinfektioner.Bild: Johan Nilsson / TT
De patienter som drabbats av så kallade djupa infektioner, inne i såren, har alla opererats i samma två salar under oktober och november. Det har i regel handlat om akuta operationer och de flesta sådana ryggoperationer görs på cancerpatienter med tumörer som trycker mot ryggraden.
Efterkontrollen för infektioner är noggrann, därför upptäcktes de sju fallen ganska snabbt. Nu har de två operationssalarna stängts för infektionskänslig kirurgi och en utredning är igång för att hitta smittkällan. Bland annat undersöks luftkvaliteten och om alla städ- och hygienrutiner har följts.
Sårinfektioner brukar märkas ganska snabbt, men Sus vill ändå följa upp alla 150 patienter som opererats på de två drabbade salarna under hösten. Patienterna har kommit från olika delar i Skåne.
Utredningen om smittkällan ska också leda till att sjukhuset gör en Lex Maria-anmälan.
Gå till toppen