Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Churchill: Slöseri med talang

Brian Cox som Winston Churchill.Bild: Studio S Entertainment

Churchill

BIO/DVD/VOD. DRAMA. Storbritannien, 2017. Regi: Jonathan Teplitzky. Med:Brian Cox,Miranda Richardson. Åldersgräns: 7 år. Längd: 1.38.

Två Churchill-filmer har biopremiär i år: "Darkest hour", med Gary Oldman som bulldogg-Churchill under blitzen 1940, och "Churchill", i vilken Brian Cox tecknar en alkoholiserad och deprimerad jättebaby våren 1944. Manusförfattaren och historikern Alex von Tunzelmann har med sitt kritiska porträtt i sistnämnda film fått flera skopor ovett av akademikerkollegor.
Hårdast är Andrew Roberts, historieprofessor vid King’s College. Under rubriken ”Fake history” på forskningssajten The Churchill Project skriver han: ”Det är ett porträtt som Dr Goebbels hade varit förtjust i”. Samt att Ms Tunzelmann visserligen skrivit flera utmärkta böcker i historia men varken om första eller andra världskriget.
Han kan beslå henne faktafel, som att brittiske fältmarskalk Harold Alexander tillskrivs äran av att ha intagit Rom, när det var den amerikanske generalen Mark W Clarks förtjänst.
Mest betänkligt är framställningen av Churchill som motståndare till de allierade truppernas landstigning i Normandie i juni 1944. Visserligen hade det tidigare försöket, ”Räden i Dieppe” 1942, misslyckats och fått Churchill att smida alternativa planer. Men när D-dagen väl hade bestämts stod han bakom planen.
Filmkonstnärligt sett finns det inte heller några försonande drag. Regin är fyrkantig, manuset stelt och teatralt. Mest påminner filmen om ett mossigt tv-drama för flera decennier sedan. Att den slösar bort skickliga skådespelare som Brian Cox och Miranda Richardson i rollerna som Winston och Clementine Churchill gör inte saken bättre. Tvärtom är få saker så beklämmande som att se talang gå till spillo.
Gå till toppen