Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Håkan Engström: Föreställ er en låtlista utan "Imagine"

Undrens tid är inte förbi. Inte John Lennons heller.

Foto: AP
Det är idag 37 år sedan John Lennon sköts till döds i New York. Det är rätt länge sedan.
Sök er 37 år tillbaka från dödsdagen den 8 december 1980, och ni hamnar inte direkt i Beatlmania. Ni hamnar i december 1943 och Teherankonferensen, där Stalin, Churchill och Roosevelt försökte göra upp om hur gränserna skulle se ut när kriget var över. "War is over – if you want it", sa Churchill ... antagligen inte.
För sju år sedan publicerade vi en fejkad intervju som jag gjorde med John Lennon hemma hos honom, inför hans 70-årsdag. Den väckte en del förargelse, eftersom jag inte utmålade Lennon som särskilt helgonlik. Dessutom ljög jag ju! Det var uppenbart.
Läs också John, du fyller 70 idag, hur känns det?
Lever Lennons musik kvar, då? Klart den gör, även om vissa låtar är på gränsen till sönderspelade. Här är en rykande färsk Spotifylista med 20 låtar som sammantaget berättar en variant av historien vem John Lennon var. Och vad han var bra för.
Gå till toppen