Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Hur många kvinnors liv kan fotbojan rädda?

Fotbojan är inte tillräcklig för att skydda kvinnor från våldsbrott, skriver Nicklas Cliffmark.Bild: Larsen Håkon Mosvold
Hur många liv kan en fotboja rädda låter kanske som en rad ur Bob Dylans låt om vindens blåst. Fallet är dock inte så, utan det är en fundering hos mig efter att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson meddelat att fotboja ska vara en del av lösningen mot mäns våld mot kvinnor. Min första tanke var att det var på tiden att saker görs och min kropp fylldes med en bra och positiv känsla.
Läs mer: Fotboja väntas förebygga våld
Min andra tanke ville inte riktigt bekanta sig med min första tanke. Morgan Johansson menar att fotboja kan fungera som bevakning så att män inte ska söka upp till exempel före detta partners och begå våldsbrott. Enligt Morgan ska det bli lättare att straffas med fotboja efter man fått kontaktförbud. Det är såklart en tanke som man kan förstå men jag tycker det är en väldigt svag åtgärd.
För att få fotboja krävs ett kontaktförbud. Hur många kvinnor som är rädda för sin man eller före detta man vågar ens anmäla till polisen? Hur många av dessa som anmäler får ens igenom ett kontaktförbud? Cirka en tredjedel enligt Brå. Sedan ska det till en process till där antagligen inte alla som fått kontaktförbud får fotboja. I slutändan känns det som väldigt mycket ”om” och det lägger mycket mod och krav på kvinnor som redan är rädda.
Morgan Johansson menar att det är ett misslyckande från samhället när en kvinna blir utsatt för våldsbrott. Jag menar att det är ett misslyckande från samhället när en kvinna är rädd för sitt liv och måste ta sig ofantligt mycket mod för att ens kunna ha chans till en säker tillvaro. Det måste finnas mer förebyggande arbete, föreläsningar i skolor i tidig ålder, ge kvinnor mer stöd och hjälp i form av samtal och uppbackning. Många män som begår dessa brott har varit i kontakt med samhällets institutioner såsom sjukhus och psykvård, där om något behövs resurser och specialteam för att rädda kvinnor.
Cirka 270 kvinnor har blivit dödade av sin partner eller expartner under 2000-talet. Hur många av dessa kvinnor hade fotbojan kunnat rädda egentligen?

Nicklas Cliffmark

Läs mer: Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen