Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Kajfeš bantar bandet och går in i aktivt viloläge

I tropikerna utan skyddshjälm.Bild: Goran Kajfes

Goran Kajfeš Tropiques

ALBUM/LÅT. Enso

Goran Kajfeš nya projekt är en sorts sidospår till Suptropic Arkestra, ändå så annorlunda. Där Arkestern har fyra blåsare, inlånade låtar och rastlösheten som signum är Tropiques en slimmad kvartett och musiken stundtals minimalistisk.
Korta tonsekvenser upprepas, i en serie loopar som anger förutsättningarna utan att på allvar inkräkta på de fyras frihet. Som lyssnare kan man ratta in två lägen: man sugs in i hypnosen, eller så bejakar man äventyret. En bra dag hör man också läckaget mellan de där båda kanalerna.
Det håller på i 50 minuter, utan några tvära kast alls men gott om snöbollseffekter. "Enso" är musik i något slags aktiv sysslolöshet.
Låtar? Här finns en. "Enso" är ingen svit, det är verkligen musik ett enda flöde. I målgången återknyter bandet till tonsekvensen som i stillhet inledde alltsammans.
Håller det på för länge? Nejdå, detta är repeatmusik. Försök spela "Shape of you" eller för den delen "She loves you" i trekvart och se om du överlever. Den här musiken kan man däremot tura med länge.
I bandet har trumpetaren sällskap av Dungens briljanta trummis Johan Holmegard, av Johan Berthling och av keyboardisten Alexander Zethson som annars hörs i bland annat Angles 9. De har allihop jazzmeriter, visst, men nog så viktigt är deras förståelse för svensk instrumentalprog. Samla mammas manna, och se om Miles vill följa med på ett hörn. Men framför allt är det pulserande musik, där solisten sällan är huvudperson; det är ofta i svänget runt solisten det händer.
FLER TIPS
Calexico: Voices in the field (singel)
Joe Henry: Thrum (album)
The Minus 5: When christmas hurts you this way (albumspår)
Gå till toppen