Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

Max Wiman: Perfekt fönster för MFF att byta gräset om det behövs

Som av en tanke (kanske är det möjligen också så att man uttryckt detta önskemål?) har Malmö FF fått två bortamatcher i rad i september i det allsvenska spelprogrammet. Under september ligger också ett landslagsfönster.

Bild: PETTER ARVIDSON
Det kan visa sig nödvändigt och nästintill perfekt för MFF.
Jag har tidigare skrivit om - och intervjuat MFF:s vd Niclas Carlnén kring - problemen med gräset på stadion. Den blöta hösten har gjort planen riktigt dålig.
Carlnén har sagt att MFF på sikt kan komma att byta till hybridgräs inne på stadion, men han vill helst vänta och utvärdera den nyanlagda träningsytan utanför för att se om det är det perfekta underlaget. Alltså vill MFF helst inte byta gräs nästa år.
Men om laget går hela vägen till ett gruppspel i Europa kan det bli nödvändigt och Carlnén pekade då på landslagsfönstret i september som sista möjligheten. Ett byte ska i och för sig gå på en vecka, men det kan ju vara bra att ha marginaler.
Nu är det så att MFF har hemmamatch kring den 26 augusti mot Sirius och en eventuell playoff-match i Europa veckan därpå, alltså 28-30 augusti. Nästa hemmamatch i allsvenskan är först preliminärt 23 september mot Sirius.
En första gruppspelsmatch i Europa är den 18-20 september. Eftersom spelschemat för nordliga lag brukar läggas så att man avslutar borta, har det också inneburit för MFF att man spelat första matchen borta båda åren i Champions League och även i Europa League.
Mycket talar därför för att det finns ett fönster på minst 23 dagar för att byta gräset om så krävs.
Själva spelprogrammet då? Ja, ganska tufft för MFF enligt min mening.
Det är onekligen en rivstart med Elfsborg, AIK och Djurgården i tre av de fyra första omgångarna.
MFF avslutar även mot Elfsborg och även de sista omgångarna ser tuffa ut. Från omgång 25 och framåt väntar alltså Häcken, Hammarby, AIK, Örebro, Göteborg och Elfsborg.
Ett definitivt minus är att MFF har flera plastmatcher i den period då laget kvalar till Europa. Går MFF till playoff till CL eller EL ligger det ytterligare två plastmatcher där, dessutom är en av dem en långresa till Östersund.
Däremot noterar jag att svenska mästarna avslutar på hemmaplan. Så borde det alltid vara. I år blir det på grund av VM-uppehållet en vecka senare, för övrigt.
VM är ju en trevlig upplevelse, inte minst när Sverige är med, men nog svider det i sinnet att det innebär sex veckors uppehåll på allsvenskan när planer, väder och förutsättningar är som absolut mest inbjudande.
Tittar vi på de förmodade toppkonkurrenterna AIK och Djurgården så har framför allt AIK också ett tufft program, men lättare i de två sista omgångarna. Djurgården ser generellt lättare ut.
AIK från omgång 25: Örebro, Djurgården, MFF, Östersund, Sundsvall, Kalmar.
Djurgården från omgång 25: Norrköping, AIK, Örebro, Göteborg, Dalkurd, Sirius.
Östersund, som definitivt blir att räkna med om laget inte köps sönder och Potter försvinner, börjar hemma mot Djurgården men har definitivt det behagligaste avslutningsprogrammet.
Östersund från omgång 25: Dalkurd, Häcken, Norrköping, AIK, TFF. Hammarby.
Vi får väl också notera att TFF får en rolig start med hemmamatch mot Göteborg och avslutar mot Hammarby hemma. Derbyna ligger när vårvärmen bör ha kommit och när augusti ska vara som skönast. Det känns publikt bra.
Allsvenskan startar första helgen i april och än så länge finns ju alltså bara det preliminära schemat omgång för omgång och inga exakta speldagar.
Här är alla Malmö FF:s matcher 2018 inklusive utgångsdatum för omgången:
Omg 1, 1 april: Elfsborg-MFF
Omg 2, 8 april: MFF-AIK
Omg 3, 15 april: Sundsvall-MFF
Omg 4, 18 april: Djurgården-MFF
Omg 5, 22 april: MFF-Brommapojkarna
Omg 6, 29 april: Kalmar-MFF
Omg 7, 6 maj: MFF-Göteborg
Omg 8, 13 maj: TFF-MFF
Omg 9, 20 maj: MFF-Häcken
Omg 10, 23 maj: Hammarby-MFF
Omg 11, 27 maj: MFF-Dalkurd
Omg 12, 8 juli: Sirius-MFF
Omg 13, 15 juli: MFF-Östersund
Omg 14, 22 juli: Örebro-MFF
Omg 15, 29 juli: MFF-Norrköping
Omg 16, 5 augusti: MFF-Djurgården
Omg 17, 12 augusti: Dalkurd-MFF
Omg 18, 19 augusti: MFF-TFF
Omg 19, 26 augusti: MFF-Sirius
Omg 20, 2 september: Brommapojkarna-MFF
Omg 21, 16 september: Östersund-MFF
Omg 22, 23 september: MFF-Kalmar
Omg 23, 26 september: Norrköping-MFF
Omg 24, 30 september: MFF-Sundsvall
Omg 25, 7 oktober: Häcken-MFF
Omg 26, 21 oktober: MFF-Hammarby
Omg 27, 28 oktober: AIK-MFF
Omg 28, 31 oktober: MFF-Örebro
Omg 29, 4 november: Göteborg-MFF
Omg 30, 11 november: MFF-Elfsborg
Läs alla artiklar om: ALLSVENSKAN 2018
Gå till toppen