Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Suburbicon: Skåpmat med Matt Damon

Julianne Moore och Matt Damon.Bild: Hilary Bronwyn Gayle

Suburbicon

BIO. DRAMA/THRILLER. USA, 2017. Regi: George Clooney. Med: Matt Damon, Julianne Moore, Noah Jupe. Åldersgräns: 15 år. Längd. 1.44.

Välkommen till femtiotalet och den perfekta amerikanska villaidyllen. Männen är hårt arbetande familjefäder med portföljer, hemmafruarna bakar äppelpajer med ett käckt leende och barnen spelar baseball. Och alla är vita – tills en svart familj flyttar in i området.
Då rämnar fasaderna och rovtänderna blottas. En uppretad mobb belägrar den afroamerikanska familjens villa, medan polisen försöker hålla stånd. Samtidigt anar ingen att det finns lik i garderoberna i grannhuset där ett präktigt par, Gardner och Margaret (Matt Damon och Julianne Moore), smider djävulska planer. Men sonen Nicky (Noah Jupe) anar att allt inte står rätt till.
"Suburbicon" är en film om att ondskan kommer i alla former och att vi inte ska lita på den glättiga ytan.
Tyvärr visar sig det senare vara en passande beskrivning av filmen i sig.
Till det yttre ser det smaskigt ut. Tjusig produktion. Stjärnskådespelare. George Clooney i registolen. Ett manus av bröderna Coen. Men så skrapar vi lite på pajskalet och finner en obalanserad anrättning som inte är riktigt färdigbakad. En slev övertydlig samhällssatir. En slev mordintrig. En slev uppväxtdrama. En slev Hitchcock-pastisch.
Stundvis är det ganska underhållande, och bröderna Coen har som vanligt några morbida överraskningar i bakfickan. Men det är lätt att förstå varför bröderna lade det här manuset i byrålådan redan på 1980-talet. Det kunde ha stannat där.
Gå till toppen