Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Tro inte att kommunen ensam kan lösa det här”

De ideella föreningarna behövs för att lösa hemlöshetens kris i Malmö. Och de bör åta sig att arbeta på flera års sikt, inte i ettåriga projekt. Det sade kommunalrådet Sedat Arif (S) när föreningen Kort om Samhället samlade in Malmöbornas frågor om ett snabbväxande problem.

Kommunalrådet Sedat Arif (S) på hearing om hemlöshet på Cool Minds på Stadiongatan. Till vänster Marielle Sterner, ordförande i Kort om Samhället.Bild: Patrick Persson
Aldrig tidigare har så många människor i Malmö saknat en bostad. Vid kommunens senaste räkning, i oktober, fanns det 2 822 hemlösa, varav drygt tusen barn.
På tio år har andelen hemlösa bland Malmös barn ökat från 0,2 till 1,5 procent.
Läs också Hemlösheten i Malmö slår nytt rekord: Över tusen barn saknar hem
Vad ska politikerna göra åt det? På fredagskvällen lämnade den ideella föreningen Kort om Samhället fram en bunt frågor som man samlat in från undrande Malmöbor.
Kommunalrådet Sedat Arif, ansvarig för arbetsmarknad och socialtjänst, hade den inte helt tacksamma uppgiften att svara.
Sedat Arif (S) Eventet om hemlöshet på Cool Minds StadiongatanBild: Patrick Persson
– Man ska inte fastna i tron att det är kommunens politiker och tjänstemän som ska lösa det här, för det kan vi inte.
Arif tecknade bilden av ett problem som växer trots att kommunen lägger fyrahundra miljoner kronor varje år på att hantera det. Där de bostäder man hoppades kunna färdigställa i Limhamn har överklagats, där de moduler man byggde på Mobilias parkering har vattenskadats, där hittills hundra miljoner kronor har gått åt till att hysa in hemlösa på hotell, som kommunalrådet inte drar sig för att kalla skitställen.
– Förlåt uttrycket men det är rent ut sagt skithotell som ingen skulle behöva bo på, allra minst barn.
Vattenskadade modulhus på Mobilias parkering.Bild: Peter Frennesson
Sedat Arif ser ändå ljuspunkter i allt detta för kommunens del.
– En viktig sak är att vi slog samman socialtjänsten till en enhet den första maj i år. Tidigare hade vi fem.
– En annan viktig förbättring är att vi har lyckats minska personalomsättningen i socialtjänsten. Tidigare hade vi varje dag folk som slutade för att de inte stod ut med arbetsförhållandena. Nu har vi gjort organisationen stabilare och omsättningen har gått ner.
– Det här är oerhört viktigt även för den bostadssökande, för det är ju hemskt att träffa en ny person varje gång och tvingas berätta sin historia från början.
Tvåhundra lägenheter hos MKB och hundra hos det privata fastighetsbolaget Trianon, fanns också med bland kommunalrådets glädjeämnen.
Eventet om hemlöshet på Cool Minds StadiongatanBild: Patrick Persson
Tillfrågad om stöd till frivilliga organisationer, sade Sedat Arif att samarbetet måste bli mer långsiktigt än tidigare.
– Jag tror mer på åtaganden som varar i två eller tre år än på att ge stöd till projekt som bara varar ett år i taget.
Och på frågan vad kommunen gör för att bostadsbyggandet ska bli billigare, hänvisade Arif bland annat till en studie som ska genomföras nästa år.
– Vi har avsatt sju miljoner kronor i budgeten för 2018 för att ta fram en strategi för hur vi ska kunna bygga billigare.
Förra året steg byggkostnaderna i Sverige med åtta procent, enligt Statistiska centralbyrån. Det var åtta gånger mer än inflationen.
– Vi måste hitta ett sätt att bygga billigare. Men det viktigaste är att se till att människor har en inkomst som gör att de kan betala hyran.
Gå till toppen