Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Hoten är skrämmande, på sikt vågar vi inte visa vilka vi är

Skribenten Jehoshua Kaufman är jude, psykolog och Malmöbo.
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Efter Trumps uttalande om Jerusalem skallar åter hoten mot judarna på Malmös gator och torg. På en film från torsdagskvällen skanderar demonstranter ”Mohammeds arme ska ta hand om judarna igen”, ”Slå till med kniven, slå till, slå till”, ”beväpna mig”. Så fort det hettar till i Mellanöstern så kommer antisemiterna ut på gator och torg för att skandera sina hatiska budskap.
Läs också Hot mot judar under demonstration i Malmö
Som jude måste jag erkänna att jag tycker att det är obehagligt. Ännu mer obehaglig är tystnaden från politiker och myndigheter. Kan det vara en strategi att nonchalera dessa antisemitiska yttringar? Att hänvisa till att det egentligen handlar om Israel och inte judar? I så fall är det en misslyckad strategi. Gång på gång återupprepas samma antisemitiska retorik i lite olika versioner. I våras kallades judar för apor och grisar i Helsingborg, nu ska de knivmördas i Malmö.
Tyvärr tror jag inte detta hat endast är en skånsk företeelse utan att samma retorik förekommer i alla sammanhang där demonstrationer mot Israel och judar förekommer.
Vi är trötta på att organisatörerna ursäktar hoten med att det handlar om folks upprördhet eller att det handlar om missförstånd. Vi är trötta på att politiker och myndighetsrepresentanter drar täcket över huvudet och påstår att de inget vet eller förstår. Hoten är ju på arabiska så de har inte förstått vad de har hört eller deltagit i. Nu, efter allt som hänt, kan väl ingen påstå att de inte vet eller förstått?
Antisemitismen i grupperna som demonstrerar på torgen, och här kan vi ju vara på det klara med att huvuddelen av deltagarna har sin bakgrund i Mellanöstern, är inte till gagn för någon. För oss judar är det skrämmande och leder så småningom till att vi inte vågar visa vilka vi är och vara just judar.
På sikt får det konsekvensen att de som tycker att den judiska identiteten är viktig lämnar Malmö och Sverige – det land vi bidragit till i stor omfattning. För politiker och myndigheter innebär de antisemitiska utfallen att man misslyckats med ett av sina huvuduppdrag, att alla ska känna sig trygga och inte behöva dölja sin identitet.
Läs också Stå upp för judarna i Malmö.
Men kanske är det trots allt mest negativt för de hatiska grupperna som omfattar de antisemitiska attityderna. Svenskarna som helhet ställer sig frågande till denna typ av hatiska åsikter och utanförskapet kommer att bli ännu större. Motsättningarna i samhället mellan etniska svenskar och invandrare blir större och integrationen försvåras. Människor med antisemitiska och hatiska åsikter har ofta svårt att integreras och fungera i det västerländska samhället då de också ofta har medeltida värderingar kring jämställdhet och andra sociala frågeställningar.
Så för judarnas skull, för Malmös skull, för Sveriges skull och för alla invandrares skull – låt inte antisemitismen och hatet gå obemärkt förbi.

Jehoshua Kaufman

Jehoshua Kaufman är jude, psykolog och Malmöbo. Under 2015 var han ordförande för judiska församlingen i Malmö.
Gå till toppen