Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plötsligt i Vinslöv – sex alligatorer flyttar in

Småbarnsföräldrarna Maria Örnberg och Ola Oscarsson i Vinslöv får snart nya husdjur, sex alligatorer som Lunds Universitet ska forska på.

Sex alligatorer gör resan från Storbritannien till Vinslöv där de ska flytta in hos en småbarnsfamilj. Alligatorerna är av arten Mississippi-alligator och blir mellan tre och fyra meter långa. Djuren är anpassade för att leva på både land och i vatten – främst träskvatten och långsamt rinnande floder. De har alltså inte simmat över till Sverige med andra ord.
Först med nyheten var Norra Skåne som rapporterade om att alligatorerna ska levereras i särskilda lådor till Maria Örnberg och Ola Oscarsson, som nyligen fått dubbla tillskott till familjen – tvillingar.
– När vi väl har lyft ut dem tror jag att munnarna kommer att tejpas. Och sedan bär man in dem, som vilket djur som helst, och släpper ner dem i dammen, säger Maria Örnberg till Expressen.
I sitt nya skånska hem kommer alligatorerna ha 80 kvadratmeter vatten och speciella lampor att tillgå, i det separata hus med rejäla väggar som de kommer befinna sig i.
Alligatorerna kan bli över 70 år och i genomsnitt dödas en människa per år av arten som föredrar fåglar, till skillnad från krokodiler som dödar omkring 1000 människor årligen.
Alligatorer är nyfikna djur och om man interagerar med dem så uppskattar de det, säger en av forskarna som ska studera alligatorerna i Vinslöv.Bild: MATIAS J. OCNER
Men varför just alligatorer och varför helt plötsligt i Vinslöv?
Ola Oscarsson hade varit i tankarna på att skaffa sig en kajman – en lite mindre variant av alligator.
Djuren som är ungdomar i dagens läge och mäter runt en och halv meter är en del i ett forskningsprojekt Lunds Universitet bedriver. En dag fick Ola Oscarsson ett samtal från vice prefekten för avdelningen för kognitionsvetenskap som var nyfiken på de andra djur paret har på sin gård – djungelhöns och nandufåglar.
Nandufåglar är en strutsliknande fågel.
Forskarna blev flitiga gäster på gården och en dag nämnde Ola Oscarsson att han var sugen på att skaffa en kajman, då tipsade viceprefekten om ett zoo i Storbritannien som tillhandahåller alligatorer. Och på så vis kommer nu sex alligatorer huseras på en gård strax utanför Vinslöv.
Anledningen till att det är tacksamt att forska på alligatorer är att de ger fingervisningar på hur dinosaurierna levde. De kommer studera alligatorernas beteende genom videoövervakning och egna observationer.
– Nu är vi i kontakt med en krokodiltränare från Hamburg som ska ge dem uppgifter. Alligatorer är nyfikna djur och om man interagerar med dem så uppskattar de det, säger Ivo Jacobs, en av forskarna till Norra Skåne.
Han tillägger även att alligatorerna inte vill rymma. Det är för kallt för dem.


2013 gjordes en husrannsaka
n hos en man i Malmö som misstänktes för stöld, då hittade polisen en krokodil som mannen hade i växthuset – krokodilen hette Kajsa och när hon räddats från mannen skickades hon till det zoo i England var Vinslövsparets alligatorer kommer ifrån. Två år senare åtalades mannen.
Fakta

Hur ha exotiska husdjur

En får ha många fler exotiska husdjur i Sverige än vad som skulle kunna tros. Enligt Jordbruksverket får man inte hålla dessa djur som sällskapsdjur:

• apor

• rovdjur med undantag av hund, katt, iller och grävling

• rovfåglar

• europeiska fågelarter

Utöver detta så är det förbjudet förbjudet att plocka vilda djur från naturen och även att köpa vildfångade djur av andra. Det finns också speciella bestämmelser angående hybrider mellan hund/varg och katt/vilda kattdjur.

Det är alltså fullt lagligt att hålla t ex pingviner, pungråttor, elefanter, krokodiler, fladdermöss, delfiner osv. Men det är inte tillåtet att ha t ex domherrar, silkesapor, ugglor eller skunkar.

Men för att ha dessa djur krävs det mycket anpassad miljö som hårda lagar reglerar.

Gå till toppen