Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisen anmäler propalestinsk demonstration som hets mot folkgrupp

Malmöpolisen har valt att själva polisanmäla manifestationen om Jerusalemfrågan i veckan som hets mot folkgrupp.
– Det ska ha riktats hot om att skjuta judar, säger pressinformatör Calle Persson.

En demonstration efter Trumps beslut hölls i Malmö, där det riktades hot mot judar. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild. Bild: Nasser Shiyoukhi/AP/TT
Demonstrationen genomfördes efter den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.
Läs också Hot mot judar under demonstration i Malmö
Omkring 200 personer samlades på Möllevångstorget och skanderade ilskna ramsor mot ett antal arabiska ledare – och uttryckte hot om våld mot judar i Malmö under fredagskvällen. Delar av manifestationen filmades, klippen ligger ute på nätet.
– Polisen har gjort anmälan. Det är baserat på vad som sades, säger Calle Persson.
Fallet kommer att utredas av Malmöpolisens demokrati- och hatbrottsgrupp. Polisen överväger även att anmäla händelsen som brott mot ordningslagen eftersom manifestationen saknade tillstånd.
Judiska församlingen i Malmö har polisanmält en manifestation med likartade budskap i Malmö i torsdags kväll, även då ska ha uttryckts hat och hot mot judar.
– Jag kan förstå att man vill demonstrera, men jag kan inte förstå att man uttrycker ett hat mot oss judar och säger att man ska svara med våld mot oss efter beslutet som togs av USA:s regering. Det kan vi aldrig acceptera, säger Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö till Sveriges radio.
Gå till toppen