Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stå upp för judarna i Malmö.

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
När det smäller i Mellanöstern ekar det i Malmö. Den gamla dystra sanningen visar sig gälla också idag – och som så många gånger förr är det judarna i staden som drabbas.
Donald Trumps besked om att erkänna Jerusalem som huvudstad och flytta den amerikanska ambassaden dit följdes av kravaller och krav på en tredje intifada.
Inte oväntat, förstås. Hamas och hizbollah är förutsägbara på det sättet.
I Malmö samlades uppskattningsvis några hundra människor sent på fredagen och skanderade ilskna ramsor – och hotade skjuta judar i Malmö.
Dessvärre inte helt oväntat, det heller.
Men lika vidrigt som orimligt.
Våld är aldrig acceptabelt som politisk metod. Och judarna i Malmö – svenska medborgare och en självklar del av staden – bär inget ansvar för Israels politik. Eller för den delen USA:s.
Det kan vara en uppmaning till folk att begå brott, säger polisens informatör Calle Persson till TT:
"Det finns en latent hotbild mot judar i Malmö, och när det hettar till nere Mellanöstern blir den hotbilden mer aktuell. Men det finns just nu inga generella hot riktade mot person eller församling."
Fast frågan är om det inte är att tolka det som sker för snävt. Denna hets, denna antisemitism som bitit sig fast, är större än uttalade hot mot person eller församling.
Den är ett ständigt hot mot en hel grupp.
Som Freddy Gellberg, ordförande för Judiska församlingen, säger till TT så har läget förändrats sedan han var ung, som en följd av invandringen från Mellanöstern.
"Jag är inte så säker på att det i grunden är en antisemitisk fråga", säger han till TT, och pekar på att svenska medborgare skuldbeläggs för vad Israel gör.
Hur som helst så måste detta få slut.
Judarna måste kunna leva trygga i staden. Oavsett vilka andra som också har sitt hem här. Det kräver att polisen ingriper resolut mot judefientliga slagord – men också att skolor och frivilligföreningar, myndigheter och politiker i vardagen aktivt jobbar mot varje utslag av antisemitism. Och motar ut Mellanösterns konflikter från Malmö.
Gå till toppen