Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Äntligen dags för festernas fest

I kväll riktas världens blickar mot ett glittrande Stockholm. Hundratals inbjudna gäster gör sig just nu redo för en sagolik sittning med kungligt sällskap i Blå Hallen i Stadshuset.

Så här såg det ut förra året då hedersgästerna anlände till Nobelbanketten i Blå hallen i Stadshuset. Snart är det dags för festernas fest igen. Arkivbild..Bild: Henrik Montgomery/TT
Vita nejlikor matchat med krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus. Underhållning av Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun – och en förrätt som sägs bli helt vegetarisk, för första gången på många år. För de över tusen inbjudna gästerna är det frack respektive långklänning som gäller i kväll. Men Nobeldagen den 10 december i Stockholm inleds redan tidigare på dagen, med prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget i Stockholm.
Nobelåret 2017 är männens år, då pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot pris och diplom av kungen alla är män – främst från USA. Drygt 1 500 gäster har bjudits in till prisutdelningen – under kvällens bankett något färre. Bland festdeltagarna kan nämnas Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young som delar på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin, Kazuo Ishiguro som får Nobelpriset i litteratur, landets främsta politiker samt representanter från kungahuset.
I år deltar kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine själv avstår dock från själva banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.
Vad som bjuds under middagen är det få som vet – menyn hålls hemlig fram till middagen börjar. Kvällen avslutas i Gyllene Salen i Stadshuset, där det bjuds upp till dans.
Vad är Nobelfestens tema i år då? Jo, det utlovas en hyllning till det arktiska islandskapet som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterprakt. Även om snön lyser med sin frånvaro på Stockholms gator för tillfället så kommer den svenska vintern i alla fall att gnistra i Stadshuset i kväll.
Fakta

Årets nobelpristagare

Nu är samtliga av årets mottagare av Nobelpris tillkännagivna. Alla pristagarna som kommer till Stockholm för att ta emot priset är män och USA är landet som dominerar.

Nobelpriset i fysiologi eller medicin:

Amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young får dela på 2017 års Nobelpris i fysiologi eller medicin för sina upptäckter av "molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm", det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

Nobelpriset i fysik:

Årets Nobelpris i fysik går till upptäckten av gravitationsvågor och skapandet av den detektor som möjliggjorde upptäckten.

Priset går till amerikanerna Kip Thorne, Barry Barish och Rainer Weiss.

Nobelpriset i kemi:

Nobelpriset i kemi tilldelas schweizaren Jacques Dubochet, tysken Joachim Frank och britten Richard Henderson.

De tilldelas priset för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi, en metod som möjliggör och förenklar avbildningen av biomolekyler.

Nobelpriset i litteratur:

Årets Nobelpris i litteratur tilldelas författaren Kazuo Ishiguro som skrivit bland annat "Återstoden av dagen" och "Berg i fjärran".

"Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen", lyder en del av motiveringen.

Nobels fredpris (utdelas av norska Nobelkommittén):

Årets fredspris tilldelas den Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.

ICAN får priset "för sitt arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen", skriver norska Nobelkommittén i sin motivering.

Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne:

Amerikanen Richard H Thaler får årets ekonomipris. Han har utvecklat analysen av ekonomiskt beslutsfattande med psykologiskt välgrundade antaganden.

Läs alla artiklar om: Nobelfesten 2017
Gå till toppen