Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Andreas Ekström: Brödköer, rökta korvar och skruvar i en strut

Förlusterna är sorgliga – men föder idéer om vad som kan komma i stället.

Andreas Ekström reporter HD SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Det lär ha luktat korv när gatuköket brann.
Ett av Klostergårdens bästa näringsställen, pålitliga DJ Burgare – som väl visserligen bytte namn på slutet, men som aldrig har försökt att smickra in sig hos någon alls – finns inte mer. Risken är uppenbar att en epok därmed tar slut; enligt kommunens planer ska det byggas bostäder på marken.
Klostergården drabbas alltså av kulinarisk utarmning så här i slutet av 2017. Klostergatan såg ett tag ut att göra det också. Jag vet inte hur många meter bröd jag har köpt på S:t Jakobs, eller hur många liter varm choklad jag har hällt i mig där om förmiddagarna, trots att det inte finns en enda riktigt bekväm sittmöbel.
”Brödköer!?”, sa pappa häpet när vi gick förbi en lördagsmorgon ganska snart efter att S:t Jakobs hade öppnat för snart tio år sedan. ”Är det här DDR?”
”Nä”, sa jag, ”bara väldigt gott bröd”.
Lättnaden över att Joakim Nilsson tar över är med andra ord rätt stor.
Bedriften att göra ett mysigt hak av lokalen (som en gång i tiden i den vänstra halvan hyste Bengtsons ost, ungdomar, om ni inte visste det) är betydande. Den passar ju egentligen till ingenting alls.
Det nu avvärjda nedläggningshotet hann dock få mig att fundera lite på vad jag saknar i staden och som skulle kunna inhysas i små udda lokaler. En önskelista:
• En liten pittoresk järnaffär som ska ha legat på samma plats sedan 40-talet, och drivits av samma farbror. Han ska ha verkmästarförkläde och en katalog ur vilken han kan beställa skruv från Tyskland. Han ska sälja dem individuellt i små pappersstrutar vid behov, och inte i plastlådor om hundra styck.
• Nytt liv åt den polska krogen med det missvisande namnet ”Sweet & sour” som under en kort tid låg under den där källarluckan vid gamla Elverket på Knut den stores gata, ni vet. Damen som jobbade där gjorde magisk östeuropeisk husmanskost som hon sålde alldeles för billigt. Folk hittade inte dit, eller valde Burger King i stället. Att vi inte lyckades hålla den verksamheten i gång är en skamfläck i stadens historia.
• Återfödelse av en tidskriftsspecialist. Pressbyråns utbud på Centralen är inte så dumt, men det är ju inte samma feeling där som gamla Press Stop hade på Klostergatans nordsida.
• En butik knuten till universitetet, med riktiga öppettider, mer än ett par timmar om dagen. Collegetröjor, pennor, klistermärken, vackra böcker, kalendrar, memorabilia.
Vi håller tummarna, och framför allt: låt oss rösta med plånboken, och stötta dem som vågar satsa.
Läs mer: Han ska driva kafé och konditori i Sankt Jakobs lokaler
Läs mer: Polisen misstänker mordbrand mot gatukök
Gå till toppen