Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Fotogalleriet Format lämnar Mazettihuset – flyttar in vid Mitt Möllan

Malmös största och äldsta fotogalleri, Format, stänger i Mazettihuset om en vecka och flyttar istället in på Claesgatan där de blir grannar med Mitt Möllan. Vid årsskiftet flyttar Konsthögskolans galleri in i Formats lokaler på Friisgatan.

Nu är det bara några dagar kvar för Fotogalleriet Format på den här adressen på Friisgatan.Bild: Patrick Persson / www.pppress.se
Sedan det blev klart att Konsthögskolan tvingas lämna Mellersta Förstadsskolan, på grund av att Malmö stad behöver mer skolutrymmen, så har det resulterat i en dominoeffekt i Malmös kulturliv. Konsthögskolan ska vid årsskiftet flytta in i lokaler i Mazettihuset och på Bergsgatan och senare även i Båghallarna vid Norra Sorgenfri. Detta är en tillfällig lösning på cirka 5–6 år i väntan på att Lunds Universitets planer på att samlokalisera de konstnärliga högskolorna kan bli verklighet.
Konsthögskolans galleri på Ystadvägen flyttar nu in i Fotogalleriet Formats lokaler på Friisgatan och därför har Format och Kulturförvaltningen tillsammans letat efter nya lokaler till fotogalleriet.
Till slut har det stått mellan två olika lokaler och Formats intendent Anna-Karin Andersson och hennes Format-kollegor var övertygade om att det skulle bli det ena alternativet efter att ha visats lokalerna. Men så satte de sig ner och pratade igenom det och när de lämnade mötesbordet så hade de kommit fram till att det istället blir lokalen på Claesgatan vid Möllevångstorget.
Hur gick det till?
– Vi insåg att lokalen var så bra för oss och att området var spännande. Fördelen med den andra lokalen var att den låg närmare den nuvarande. Men lokalen på Claesgatan ligger trots allt bara 650 meter från den nuvarande, säger Anna-Karin Andersson.
Fotogalleriet Formats nya lokal vid Claesgatan.Bild: Anna-Karin Andersson
Formats nya lokal på Claesgatan ligger intill Netto mot Södervärn till och innehöll tidigare Stadsmissionens kafé och butik, men de stängde igen i våras. Nu flyttar Format in i den cirka 320 kvadratmeter stora lokalen.
– Den är större än vår nuvarande lokal och nu får vi dessutom skyltfönster ut mot gatan, vilket gör att folk kan titta in på vår verksamhet till skillnad från idag. Det är ju en hel del folk som rör sig runt Mitt Möllan och vi hoppas här kunna få in folk som inte tillhör den vanliga konstpubliken, men som går förbi och är nyfikna på vad som händer här, säger Anna-Karin Andersson.
Just nu pågår utställningen ”Demo” på Format med fotografistudenter från Valand i Göteborg. Det blir den allra sista utställningen för Format i Mazettihuset. Lördagen den 16 december stänger utställningen och därmed även Format. I mars öppnar Format på Claesgatan med en utställning av Hannah Modigh och hennes foton från USA. Efter det följer en utställning av Göteborgsfotografen Annica Karlsson Rixon.
– Det är en utställning som hon gjort på ett lesbiskt läger i Ryssland i samband med att Ryssland tog de sista besluten för att försvåra för homosexuella. Så det var sista gången det var tillåtet med detta lesbiska läger, säger Anna-Karin Andersson.
Fotogalleriet Format grundades 1983 och innan de flyttade in i Mazettihuset 2007 så fanns de i Panorahuset på S:t Gertrudsgatan.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen