Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Herr Kazuos känsla för medmänniskor

Karin Nykvist har läst hela Ishiguros författarskap och möter en Nobelpristagare som aldrig underskattar sina läsares intelligens. Och hans medkänsla smittar av sig – och förändrar läsaren.

Nobelpristagaren i litteratur, Kazuo Ishiguro, håller pressträff på Svenska akademien i Stockholm.Bild: Anders Wiklund/TT
”Det är ett riktigt bokhandlarpris i år”. Så kommenteras litterära priser ibland, inte sällan med en liten underton av förakt. Jag misstänker då att ”bokhandlarpris” är ett annat ord för ”lättsålt”, och ”kommersiellt”. Och ibland kan det väl finnas skäl till besvikelsen. Men bara när lättsålt betyder lättviktigt – och så är det mer sällan än många verkar tro. När en författare både är läsbar och läsvärd är alla att gratulera. Och så är det i år – både vad gäller August och Nobel. Med Johannes Anyuru och Kazuo Ishiguro under granen kan jag lova att julen är räddad inte bara för bokhandlarna utan också för dess kunder.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Läs alla artiklar om: Nobelpriset 2017
Gå till toppen