Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Publikens önskelista uppfylls till punkt och pricka

Allhelgonakyrkan i Lund, 9.12

Den som går på julkonsert med Lunds Vokalensemble förväntar sig finstämd perfektion och stämning, snarare än tomteskratt med Rudolf - särskilt om rubriken lyder ”En klassisk jul.”
I Allhelgonakyrkan uppfylls publikens önskelista till punkt och pricka. Här varvas självklara inslag som ”Jul, jul, strålande jul” och ”O helga natt” med kreativa och jazzinfluerade arrangemang av ”Silent Night” (arr: Jonathan Rathbone) och, inte minst, ”When you wish upon a star”, arrangerad av Alice Babs gamla parhäst Ulf Wesslén.
Lyssnaren får skörda frukterna av körens nybakade samarbete med dirigenten Martin Arpåker.
Lunds Vokalensembles identitet byggs fortfarande kring sirlighet och klarhet, men rytmbehandlingen har blivit snäppet skarpare och klangen än mer kärnfull.  En enkel melodi som ”Stilla i mitt sinne” av Bengt Lundin kan inte göras bättre. Och när Jan Sandströms numera obligatoriska arrangemang av ”Det är en ros utsprungen” omsluter publiken i en atmosfär av kritvit medeltid och postmoderna ambientfärger samtidigt uppstår både julstämning och en rent musikalisk högtidsstund.
Körsången står i självklart centrum och inte pyntet, med Olle Perssons övertonsrika barytonstämma som ytterligare garant för kvalitet: Som när solisten låter en slutton i ”A Spotless Rose” av Herbert Howells smalna av till en liten spröd vinterblomma. ”O hela natt” känns däremot lätt standardiserad, men det beror kanske på att jag har svårt att frigöra mig från dels den klassiska Jussireferensens betvingande patos, dels en färsk version ur norska teveserien SKAM där en countertenor sjöng solostämman på ett helt nyskapande sätt.
Ett par klappar överraskar dock. I sin improvisation ”Joyeux Noël” bollar diplomorganisten Carl Adam Landströms snuttar av vitt skilda julmelodier i ett både underhållande och stilmässigt intressant potpurri där orgelns registrering används på ett kreativt sätt.
Musiken i sig står för humorn.
Gå till toppen