Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Skånskor slåss om att få simma med Sjöström

Tritonsimmaren Magdalena Kuras varvar idrott på elitnivå med medicinsk forskning på heltid.
– EM blir kul som ett avbrott i vardagen, säger hon.

Magdalena Kuras har vunnit såväl guld som silver och brons i lagkapp på kortbane-EM tidigare.
Det är en trio tjejer från Sydskåne som finns med i den svenska truppen som samlas i Köpenhamn på måndag.
EM blir nästan som hemmaplan för Magdalena Kuras från Malmö, som tävlar för Triton i Staffanstorp, samt systrarna Ida och Nathalie Lindborg från Trelleborg som tävlar för Malmö KK.
Samtidigt är de konkurrenter om att få simma lagkapp med världsstjärnan och dubbla Bragdguldvinnaren Sarah Sjöström, som är det självklara ankaret på såväl 4x50 medley som 4x50 fritt.
Magdalena Kuras var med och vann EM-guld på lagkappen i frisim i Helsingfors redan 2006 och hoppas på en ny chans i Köpenhamn.
– Det är mitt stora mål. Vi kommer att simma om platserna och så får de fyra snabbaste simma i finalen.
Individuellt har hon störst förhoppningar på 100 meter medley.
– Jag har ett väldigt bra personligt rekord och skulle jag simma så snabbt så kan det nog räcka till en final, säger Magdalena Kuras.
EM i kort bana är det hon gillar mest.
– Du har större chans i EM än på VM och jag är bättre på kort bana än på lång. Jag är ganska sprintig och bra på undervattensarbete och får bra betalt för det.
Magdalena Kuras fyller 30 år till våren. Hon är mitt uppe i en karriär inom medicinsk forskning och doktorerar i Lund med inriktning på cancer.
– Först tänkte jag att jag skulle sluta med simningen efter den här säsongen, men nu har jag ångrat mig, säger hon.
– Det blir färre simpass framöver för att få ihop vardagen och mer landträning som jag kan styra på ett annat sätt. Kan jag hålla samma nivå som nu, så kommer jag nog att fortsätta några år till.
Fakta

EM i kortbana i Köpenhamn

Kortbane-EM i simning avgörs i Royal arena i Köpenhamn 13-17 december.

Svenska truppen, damer: Hannah Brunzell, Västerås, Michelle Coleman, Spårvägen, Vilma Ekström, Linköping, Hanna Eriksson, Jönköping, Louise Hansson, Helsingborg, Sophie Hansson, Helsingborg, Sara Junevik, Falun, Magdalena Kuras, Triton, Ida Lindborg, Malmö KK, Nathalie Lindborg, Malmö KK, Ida Liljeqvist, Höganäs, Sarah Sjöström, Södertörn, Hanna Rosvall, Ängelholm.

Herrar: Christoffer Carlsen, Helsingborg, Gustaf Dahlman, Västerås, Victor Johansson, Jönköping, Jonathan Kling, Örebro, Gulliver Koch, Uddevalla, Kristian Kron, Helsingborg, Adam Paulsson, Elfsborg, Erik Persson, Kungsbacka, Björn Seeliger, Södertälje, Melker Selin, Elfsborg, Simon Sjödin, Neptun.

Läs alla artiklar om: Simning: EM i Köpenhamn
Gå till toppen