Zlatan

Fredrik Lindstrand: Zlatan mot ”big six” – ingen kul historia

Manchester United har åtta poäng upp till förstaplatsen. Den innehas av lokalrivalen Manchester City. I eftermiddag möts lagen på Old Trafford.
Och vi ska förstås inte basunera ut att ligan avgörs, men nog skulle en hemmaförlust göra titelracet rätt många grader kallare.
Zlatan Ibrahimovic lär knappast finnas med från start i Manchester United, som har Paul Pogba avstängd. Men det är inte omöjligt att han får vara med och påverka via ett inhopp. Jose Mourinho sa tidigare veckan att det finns en "stor chans" för detta.
Detta skulle i sådana fall innebära för Zlatan Ibrahimovic att förbättra sitt klena facit mot övriga "big six"-lag. Namnet syftar på de sex ekonomiskt största klubbarna i Premier League: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Liverpool och Tottenham.
En sexling som med endast två undantag - Blackburn 1994/95 och Leicester 2015/16 - vunnit samtliga upplagor av Premier League.
Läs mer:Bekräftat: Zlatan spelklar till derbyt
Manchester Uniteds insatser mot big six var överlag klena förra året. Laget vann bara två av tio möten mot giganterna och tappade till stor sin plats i titelracet på grund av detta.
Zlatan Ibrahimovic startade endast fem av dessa möten. Facit blev förluster mot Manchester City och Arsenal, seger mot Tottenham och oavgjort mot Liverpool två gånger om. Svensken blev målskytt mot City och i ena mötet med Pool.
Ett betydligt sämre facit än mot övriga ligalag.
Mot big six har Zlatan Ibrahimovic hållit ett tempo av ett mål var 319 minut, medan han mot övriga ligalag nätat var 120:e minut i snitt.
Läs mer:Zlatan kan spela i toppmötet mot City: ”Stor chans”
Det återstår förstås att se hur stor möjlighet Zlatan Ibrahimovic får att snygga till sin skrala statistik i söndagens derby. Manchester United tar inga risker med sin anfallare så här tidigt i säsongen. Inte med Champions League-åttondel, FA-cup, ligarace och ligacup på schemat framöver.
Sen har Zlatan Ibrahimovic under sina inhopp knappast sett ut som det lejon han gärna själv utmålar sig till. Kanske har han stått över de två senaste matcherna för att söka en omstart? Kanske kom comebacken lite för snabbt, trots allt?
Rörlighet, tempo och tajmingen har inte riktigt funnits där efter comebacken. Såpass klarsynt måste man vara, hur gärna man än vill fortsätta se honom prestera på toppnivå.
Läs mer:de Gea bakom Uniteds seger
För det är många som hoppas på Zlatan Ibrahimovic. På fler drömmål, nya titlar och kanske till och med VM-spel.
I veckan har både Pontus Jansson och Emil Forsberg uttryckt önskan att få resa till Ryssland ihop med Zlatan Ibrahimovic. Nu har de väl lite svårt att säga något annat på en rak fråga, men samtidigt är det ett tecken på att spelartruppen - i alla fall delar av den - välkomnar stjärnanfallaren.
Oro för förändrad gruppdynamik verkar ringa.
Men ska frågan om Zlatan Ibrahimovic medverkan i ett VM bli aktuell måste han prestera på landslagsmässig nivå. Och det har han inte gjort än.
Kanske kan derbyt mot Manchester City bli ett steg i rätt riktning.
Läs alla artiklar om: Fotboll: Premier League 2017/18
Gå till toppen