Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Brandbomber kastade mot judiska kapellet: ”Ett symboliskt angrepp”

Under måndagen hittades två brandbomber vid judiska församlingens lokal vid S:t Pauli Norra Kyrkogård. Polisen utreder händelsen som försök till mordbrand.

Två brandbomber har kastats mot judiska församlingens lokaler i Malmö.Bild: Johan Nilsson/TT
I morse hittades två flaskor med misstänkt brandfarligt ämne som hade kastats mot judiska församlingens kapell vid S:t Pauli Norra Kyrkogård. Flaskorna hade brunnit, men inte gjort någon skada på byggnaden.
Polisens hatbrottsenhet utreder händelsen som försök till mordbrand.
– Vi skickade dit en patrull som har säkrat spår, säger Lars Förstell, informatör vid Malmöpolisen.
Exakt när flaskorna kastades vet inte polisen exakt.
– Det har skett någon gång mellan sen fredag eftermiddag och tidig måndag morgon, det är det enda vi är säkra på just nu, säger Lars Förstell.
Freddy Gellberg, ordförande för judiska församlingen i Malmö.Bild: Lars Brundin
Freddy Gellberg är ordförande för judiska församlingen.
– Vi fick besked från kyrkogårdsförvaltningen i morse att någon slängt brandbomber på vårt kapell vid begravningsplatsen på Föreningsgatan. Det var två flaskor, säger han.
Judiska församlingen betraktar händelsen som ett hot.
– Det tycks bli värre och värre. Vi tar det här mycket allvarligt, säger Freddy Gellberg.
Läs också Hot mot judar under demonstration i Malmö
I fredags skedde en demonstration på Möllevångstorget där hot om våld mot judar skanderades. Demonstranterna skrek bland annat "Vi har utlyst intifada från Malmö. Vi vill ha vår frihet tillbaka, och vi ska skjuta judarna". På lördagskvällen attackerades en synagoga i Göteborg med brinnande föremål.
– Vi utreder förutsättningslöst för att se om det finns kopplingar i den eller andra riktningen. Vi utreder det som ett hatbrott, eftersom vi bedömer det som en attack mot den judiska församlingen och att det är ett symboliskt angrepp i den meningen, säger Lars Förstell.
Polisen har upprättat en anmälan om försök till mordbrand.Bild: Johan Nilsson/TT
Vid synagogan i Malmö har judiska församlingen rest stolpar som ska förhindra attentat med fordon. Dessutom skyddas byggnaden av ett högt staket.
– Så fort vi har gudstjänst eller någon annan aktivitet har vi polisbevakning. Vi har ju barn på vår förskola fem dagar i veckan, säger han och fortsätter:
– Vi gör vad vi kan för att skydda oss. Nu måste hela samhället ställa upp.
Tycker du att polisen ställer upp?
– Polisen har ju ett litet helsike rent allmänt i dag. Men jag tycker nog de göra vad de kan.
P4 Malmöhus var först med att rapportera nyheten.
Gå till toppen