Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hätsk inledning på informationsmöte om bostadsbygge för nyanlända i Dalby

Efter ett starkt ifrågasättande från en av åhörarna kunde kommunens öppna informationsmöte om planerna för de nya lägenheterna för nyanlända fortsätta i ett sansat tonläge.

Många Dalbybor hade samlats i Nyvångsskolans aula för informationsmötet om nybygget på Ängsladan, där det bland annat ska bli bostäder åt nyanlända med uppehållstillstånd.Bild: Patrik Renmark
– Jag vill inte ha någon på min dörr, då åker de ut! Finns det någon säkerhet? Vågar man släppa iväg flickorna utan att de utsätts för våldtäkter och sexuella övergrepp?
Utspelet kommer från en kvinna i 50-årsåldern som kommit till informationsmötet i Nyvångskolans aula i Dalby på måndagskvällen. Alldeles nyss har en syrisk man som bott i Dalby ett halvår berättat hur väl han tagits emot, om all hjälp han fått med allt från att skaffa möbler till att lära sig språket.
Efter att Per Wickström, chef för Dalby Torna Hällestad verksamhetsområde, förklarat för kvinnan att hans bild av skolan inte stämmer överens med hennes och kortfattat berättat om skolans arbete för att eleverna ska känna sig trygga tar Nyvångskolans rektor Annie Lundborg till orda.
Nyvångskolans rektor Annie Lundborg svarar på frågor efter informationsmötet.Bild: Patrik Renmark
– Du kan känna dig helt trygg när du släpper iväg dina flickor till skolan, svarar hon.
Därefter kunde informationsmötet fortgå i ett mer sansat tonläge.
100 nya lägenheter ska byggas på Ängsladan i Dalby. När de står klara i maj kommer kommunen att hyra drygt hälften och göra dem till bostäder åt nyanlända med uppehållstillstånd.
Hyresavtalet kommer att gälla i fem år. Därefter kommer fastighetsägaren Obos att erbjuda hyresgästerna förstahandskontrakt. Lägenheterna kommer att stå klara för inflyttning till sommaren.
Gå till toppen