Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Kobra” försvinner – tas upp i ”Edit”

Efter 28 säsonger och 17 år stryker SVT "Kobra" ur tv-tablån. Men programmet försvinner inte helt – det slås samman med programmet "Edit". – Jag förstår att många tittare kan känna sig oroliga, besvikna eller förbannade över det, säger Eva Beckman, ansvarig beställare.

"Vi har rapporterat från jordens alla hörn – Haiti, Nigeria, Japan, Sundsvall. Det har handlat om alltifrån häxor, katastrofer och onani till Marina Abramovic, Damien Hirst och M.I.A", så summerar "Kobra" sina 17 år i ett inlägg på Facebook. Parisa Amiri har varit programledare för den 28 och sista säsongen av programmet. Pressbild.Bild: Martina Holmberg/SVT
SVT vill stärka kulturutbudet på SVT Play genom att experimentera med olika berättarformer och programtyper. När "Kobra" försvinner och tas upp av "Edit" blir det sistnämnda snarare ett utbudspaket än ett enskilt program. Det kommer att rymma olika serier och program på webben, men också ett djupdykande program som sänds på tv en gång i månaden med start i februari. Men "Kobra" i sin nuvarande form kommer att försvinna.
– Jag förstår att många tittare kan känna sig oroliga, besvikna eller förbannade över det. "Kobra" har varit, och är fortfarande, ett suveränt program. Men jag är säker på att den här nya satsningen kommer att bli minst lika bra, säger Beckman.
– Uppdraget är egentligen detsamma: Vi ska berätta om trender och tendenser i Sverige och övriga världen. Men berättandet kommer att se lite annorlunda ut och formen kommer att kunna skifta mellan de här månadsepisoderna.
Under hösten har "Kobra" letts av Parisa Amiri som tidigare arbetat med just "Edit". I den nya satsningen kommer hon bland annat att leda en serie.
Nya "Edit" har premiär i början av nästa år. Då kommer även det nya samtalsprogrammet "Kulturveckan" och "Lerins lärlingar".
På "Kobras" plats i tv-tablån lägger man nu i stället in det nya "Kulturveckan", rapporterar Göteborgs-Posten.
Det nya samtalsprogrammet kommer att ledas av två programledarpar; Malin Jacobsson Båth och Fanna Ndow Norrby, och Hannes Fossbo och Jessika Gedin. "Kulturveckan" har premiär i januari.
Gå till toppen