Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Landskrona vill införa Vellinges integrationsplikt

Sverigedemokraterna i Landskrona vill att nyanlända ska möta tuffare krav på språk och samhällskunskap. Det fick de stöd för i fullmäktige.

Beslutet om budgetplaneringen för de närmaste åren kom lite grann i skuggan när SD:s Stefan Olsson föreslog att Landskrona skulle stjäla Vellinges upplägg rakt av: ”Ställ krav på kunskaper i svenska och om det svenska samhället”, sa han.
Formellt handlade förslaget om att ge stadsledningen uppdraget att utreda saken.
Miljöpartiets Lilian Håkansson ville att fullmäktige skulle säga nej, och fick stöd av partikamraten Elvin Mesanovic, som fått höra av de berörda att det inte var lätt att få språkpraktik i Landskrona.
I debatten fortsatte Stefan Olsson att betona skillnaden i arbetslöshet mellan ”vanliga svenskar” och mer nytillkomna på arbetsmarknaden. Och det var något han ville råda bot på med sitt förslag: bättre kunskap i svenska skulle ge fler chansen till jobb.
Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg (L) tog till orda:
– Jag yrkar bifall till Stefan Olssons förslag om integrationsplikt. Jag delar helt synen på vikten av att lära sig ett språk.
Birgitta Persson (M), för dagen med små röda julgranskulor vid öronen, begärde också ordet.
– Jag yrkar bifall till det moderata förslaget som Stefan [Olsson, SD] lade fram.
Omröstningen blev en knepig sak till följd av att olika delförslag behövde ställas mot varandra, men till slut gick SD-förslaget igenom med 29 ja-röster mot 5 nej-röster. 17 ledamöter valde att lägga ned rösten.
Fakta

Förebilden – Vellinges integrationsplikt

Vellinge kommun har beslutat att nyanlända inte bara ska gå kurs i svenska, de ska också visa att de lärt sig något.

De ska dessutom gå en 60-timmarskurs i samhällsorientering med demokratiska värderingar, lagar, kvinnors och barns rättigheter i kursplanen. Kunskaperna testas därefter med prov.

Nyanlända ska också delta i insatser för att få jobb.

Alla vuxna, även föräldralediga och pensionärer, ska delta. De nya reglerna gäller från årsskiftet.

Den som inte klarar testerna kan förlora sitt försörjningsstöd och sin bostad.

Gå till toppen