Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elever i hela landet protesterade mot avvisningar

Malmö Latinskola var en av en rad skolor där eleverna strejkade på tisdagen mot avvisningar av ensamkommande.

Ingeborg Westerström går tredje året på Malmö Latinskola. Hon började förbereda för manifestationen i torsdags.
– Många skolor i landet är med. När jag fick veta att det inte skulle vara något i Malmö, Sveriges tredje största stad, så ... förklarar hon sitt beslut att organisera strejken.
Ett femtiotal elever, främst från Malmö Latinskola, krävde att utvisningarna av ensamkommande ska stoppas. Samma slags demonstration hölls runtom i landet vid samma tid på tisdagen.Bild: Hussein El-alawi
Bakom manifestationen stod elever i Stockholm som ordnat en grupp på Facebook. Strejken genomfördes i samarbete med föreningen Ung i Sverige, som jobbar för ensamkommande unga. Enligt administratörerna i gruppen hade de representanter på 28 skolor i Stockholm, och på skolor i minst 13 andra städer runtom i Sverige.
Andra ställen i Skåne där elever samlades var, enligt uppgift från strejkgruppen på Facebook, Polhemsskolan och Spyken i Lund och Österportskolan i Ystad.
Från början kallades det skolstrejk, men det fick eleverna på Latinskolan inte kalla manifestationen.
– Skolan var motståndare till ordet skolstrejk, för Malmö Latin är inte en del av detta. Men vi fick heta elevstrejk, förklarade Ingeborg Westerström för det femtiotalet elever som deltog i snålblåsten på skolgården.
Jenny Kirsten Bille är engagerad i de ensamkommande. "Det gäller att kunna juridiken. Vi är många som har lärt oss", berättade hon.Bild: Hussein El-alawi
Kraven till politikerna var att stoppa alla utvisningar till krig och förtryck, däribland alla till Afghanistan, och att ersätta de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta.
Flera personer höll tal och Systerskapskören på Latinskolan sjöng.
På Spyken i Lund strejkade över 100 elever anförda av Michelle Dzgoeva och Meja Cohen Tillberg.
– Vi samlades och Meja höll ett litet brandtal om vad vi gjorde och varför och sedan gick alla hem. Lärarna undrade vad det var och när vi berättade var de flesta stöttande och verkade tycka att det var en bra grej, säger Michelle Dzgoeva.
Demonstration på Spyken i LundBild: Läsarbild: Ragna Sandell
Gå till toppen