Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Judar och muslimer visar vägen mot ett Sverige fritt från antisemitism och islamofobi.”

I Skåne finns en unik och framgångsrik modell för samverkan mellan religiösa och sekulära krafter mot antisemitism och islamofobi. Det skriver Aldo Iskra, generalsekreterare för Open Skåne.

I kväll firas den judiska högtiden Hanukka, en ljusets fest, i judiska församlingens lokaler i Malmö. Malmö muslimska nätverk och andra muslimska gemenskaper deltar i firandet med ett femtontal representanter, skriver Aldo Iskra.Bild: Ariel Schalit
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Judiska och muslimska ledare i Skåne är sedan flera år aktiva i kampen mot antisemitism och islamofobi. Men det uppmärksammas sällan i medierna. Och många politiker ser ogärna samhälleliga initiativ från religiösa företrädare. Men stödet från den idéburna sektorn och dess religiösa del är avgörande i strävan efter social sammanhållning och i arbetet mot antisemitism och islamofobi. Låt mig ge några exempel.
Vintern 2014 skedde ett mordbrandsattentat mot moskén i Eslöv. På flera håll runt om i landet utsattes då också muslimer för trakasserier. En rad muslimska organisationer tog initiativ till den nationella kampanjen ”Rör inte min moské” som genomfördes i de tre största städerna. I Malmö, på Open Skånes och muslimska ledares initiativ, erbjöds ordföranden för den judiska församlingen att delta i ett möte på Stortorget.
Jehoshua Kaufman, då ordförande i judiska församlingen, greppade mikrofonen och sade ”Rör inte min moské. Vi judar vet vad det handlar om!”.
Imam Salahuddin Barakat återgäldade det judiska stödet några veckor senare med att uppvakta rabbin Shneur Kesselman med ett fång blommor och med ett kort med orden ”Utan er judar är Malmö inte helt!”.
I slutet av september i år, några dagar efter att en moské brunnit i Örebro, tog Open Skåne, Islamiska förbundet och Judiska församlingen i Malmö initiativ till rabbin Moshe David HaCohens besök i Rosengårds sporthall i samband med fredagsbönen där. Efter ett kort anförande överlämnade rabbinen en koran som gåva till församlingen och med önskan om ”att en ny moské byggs i Örebro”.
Den 8 december skanderade ett par hundra människor på Möllevångstorget i Malmö ”vi ska skjuta judarna”. Två dagar senare besökte Islamiska förbundets imam Maher Eldoswky synagogan i Malmö som tack för rabbinens tidigare besök under fredagsbönen i Rosengårds sporthall och som en markering mot antisemitismen i staden.
I kväll firas den judiska högtiden Hanukka, en ljusets fest, i judiska församlingens lokaler i Malmö.
Malmö muslimska nätverk och andra muslimska gemenskaper deltar i firandet med ett femtontal representanter, liksom dialogprojektet Amanah. Open Skåne och Judiska församlingen i Malmö är värdar. Sammankomsten har ingen tidigare motsvarighet i Sverige.
Att muslimer och judar i ett större antal delar bröd och firar tillsammans i Malmö grundar sig på projektet Judiskt-muslimskt partnerskap som Open Skåne startade 2015 tillsammans med rabbin Rebecca Lillian och imam Salahuddin Barakat. I våras inledde Salahuddin Barakat och rabbin Moshe-David HaCohen samarbetet med Amanah. Projektet judiskt-muslimskt partnerskap avslutas våren 2018 med en internationell konferens i Malmö.
Det ömsesidiga stödet som judiska och muslimska ledare visar i Malmö är resultatet av decenniers strävan. En faktor av stor betydelse är muslimernas lokala organisering.
Malmö muslimska nätverk föddes 2012 efter många års förhandlingar och med stöd av Open Skåne och dess initiativtagare ärkebiskop Antje Jackelén. Nätverket har utvecklats till en viktig partner i Malmö stads arbete mot våldsbejakande extremism och antisemitism.
I Open Skåne och stiftelsen Initiativ för social sammanhållning i Skåne finns en modell för samverkan mellan religiösa och sekulära krafter mot antisemitism och islamofobi. Modellen är unik och verkar på mandat från Lunds stift, Sydsvenska Industri- och Handelskammaren, Nätverket judiska gemenskaper i Skåne, Malmö muslimska nätverk, Lunds universitet, Malmö högskola, Region Skåne, Malmö stad och Länsstyrelsen Skåne. Det som gör arbetet unikt och framgångsrikt är att det för samman informella och formella ledare som lyssnar, lär och bidrar till samverkan mellan judar och muslimer i Skåne. Viktigt är att sekulära ledare, som företrädare för näringslivet, universitetsvärlden och politiker, liksom religiösa ledare, ingår.
Kampen mot antisemitismen och islamofobin i Sverige är angelägnare än någonsin. Hela samhället måste arbeta för att förhindra att våldsspiralen stärks och att en jude eller muslim mördas för sin religiösa tillhörighets skull. Judar och muslimer visar vägen mot ett Sverige fritt från antisemitism och islamofobi.

Aldo Iskra

Aldo Iskra är generalsekreterare för stiftelsen Open Skåne.
Gå till toppen