Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ledamöter lämnar Funktionsrätt i protest

Två ledamöter för Funktionsrätt Sverige lämnar styrelsen i protest mot att förbundets ordförande Lars Ohly (V) vägrar avgå.

V-politikern Lars Ohly anklagas för sextrakasserier och nu ifrågasätts hans roll som ordförande för Funktionsrätt Sverige. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
De två som slutar med omedelbar verkan är vice ordförandena Pelle Kölhed och Ines Uusmann.
– Jag vill inte sitta i en styrelse där samtliga ledamöter utom ordföranden själv vill att han ska avgå. Inte för att jag tar ställning i någon skuldfråga, men det faktum att Lars Ohly figurerar i metoo-sammanhang skadar organisationen, säger Ines Uusmann, tidigare socialdemokratisk minister, till SVT Nyheter.
Funktionsrätt Sverige kallade tidigare på tisdagen till extrakongress i januari. Den enda punkten, som ska samla företrädare för de 41 medlemsförbunden, är att "diskutera läget", uppger pressekreteraren Monica Klasén McGrath för TT.
Det finns ingen formell punkt som berör ordförandes ställning. Skulle kongressen komma fram till att den vill ha en ny ordförande måste ytterligare en kongress inkallas.
Styrelsen aviserade redan för några veckor sedan att den avsåg att kalla till ett möte i januari, nu bestämt till den 19 januari. I ett uttalande sades då att mötet, det vill säga kongressen, ska diskutera frågan om "förtroende och förtroendeposter".
Styrelsen skrev då också att bakgrunden var "de senaste dagarnas stora uppmärksamhet kring vår ordförande Lars Ohly". Ohly hade då trätt fram i en debattartikel och berättat att han var den person som anklagats för sexuella trakasserier vid ett arrangemang som Vänsterpartiet haft tidigare under hösten.
Efter arrangemanget portade V-ledningen honom från alla evenemang tills vidare och uppmanade kvinnan som utsatts att anmäla det hela till polisen. Anmälan gjordes men ledde inte vidare. Först när Ohly själv trädde fram bekräftade Vänsterpartiet att det var han som partiet talat om som en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet.
Lars Ohly har gjort klart att han inte tänker lämna sin post frivilligt, en post som han valdes till i maj i år.
Fakta

Funktionsrätt Sverige

Funktionsrätt Sverige är en samarbetsorganisation som samlar 41 av landets funktionsrättsförbund.

Hette tidigare Handikappförbunden.

Arbetar för att förbättra villkoren för människor med funktionsnedsättning.

Har som värdegrund att uppnå ett samhälle för alla med utgångspunkt i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättningar — Funktionsrättskonventionen.

Den tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohly valdes till ordförande i Funktionsrätt Sverige i maj.

Källa: Funktionsrätt Sverige

Gå till toppen