Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Putin spelar sina kort väl.

Kärt återseende mellan Syriens diktator Bashar al-Assad och den ryske presidenten Vladimir Putin när denne i måndags besökte Syrien för att förklara kriget vunnet.
Ryssland drar tillbaka stora delar av sina trupper från Syrien, meddelade president Vladimir Putin på måndagen.
I så fall blir det tredje gången gillt. Första gången Putin uppgav att återtåget från Syrien skulle inledas var i mars 2016. Samma sak sades i januari i år.
Helt och hållet kommer Ryssland inte att lämna landet. Här har Putin plöjt ner många miljarder rubel och offrat tusentals ryska liv. Den investeringen tänker Kreml bevaka.
Rent krasst har insatsen i Syrien på flera plan inneburit påtagliga ryska vinster.
Den upprustade ryska krigsmaskinen har fått ovärderlig stridserfarenhet.
Putin har visat att Ryssland är en allierad att lita på.
Putin har visat att han leder en stormakt vars intressen och åsikter andra – även USA – är så illa tvungna att ta hänsyn till.
Vem kunde, när inbördeskriget i Syrien rasade som värst, föreställa sig att diktatorn Bashar al-Assad skulle ta sig igenom detta med makten i behåll. Det kunde han. Dessutom med goda utsikter att helt återta kontrollen över det land som var på väg att glida ur hans grepp. Tack vare Ryssland. Och Iran.
Det ska inte uteslutas att Putin i mångas ögon återupprättat något av det ryska anseende som gick förlorat till följd av angreppet på Ukraina genom att ha bidragit till att Islamiska statens terrorkalifat fallit.
Förvisso har segern krävt brutala metoder. Tusentals civila har dödats av de ryska planens bombmattor. När den hänsynslösa ryska framfarten förs på tal, exempelvis av människorättsorganisationer, möts det med förnekande, oavsett hur starka bevisen är.
Det fungerar, för Ryssland bryr sig inte och alla vet att Ryssland inte bryr sig. Putin spelar efter egna regler. Och han gör det skickligt. Tyvärr.
Gå till toppen