Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studieansökningar stoppar utvisningar

Den nya gymnasielagen gör att personer som fått avslag på asylansökan kan stoppa utvisningen genom att gång på gång ansöka om gymnasiestudier, enligt gränspolisen. – Jag förutsätter att regeringen tar ansvar för sin egen lagstiftning nu, säger Johan Forssell (M).

Chefen för gränspolisen, Patrik Engström. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
– Vi ser sedan ett par veckor tillbaka att vi får släppa personer som skulle ha verkställts, och vi får ställa in verkställigheten i en större omfattning, säger gränspolisens chef Patrik Engström till Sveriges Radio Ekot.
Reglerna som infördes i somras innebär i grova drag att ungdomar som annars bara skulle få ett kort uppehållstillstånd kan få stanna för att gå ut gymnasiet.
Många med utvisningsbeslut har ansökt om att få stanna och hänvisat till den nya lagen. När ansökan är inne kan inte personen utvisas medan den utreds. Personer tagna i förvar släpps och avviker, enligt Engström.
– Och när deras ansökan väl är prövad, avgjord och vunnit laga kraft, då hittar vi dem inte igen.
Polisen tycker att lagen är otydligt formulerad, och väntar på ett avgörande från Migrationsöverdomstolen.
Johan Forssell, migrationspolitisk talesperson för Moderaterna, menar att det visar att gymnasielagen är hastigt formulerad.
– Det är väldigt allvarligt att det här riskerar att förta alla de ansträngningar som har gjorts för att få återvändandet att fungera. Jag förutsätter att regeringen tar ansvar för sin egen lagstiftning nu och förändrar det här, säger Johan Forsell.
Moderaterna är beredda att agera i riksdagen om inte regeringen agerar snart, enligt Forssell.
– Det viktigaste är att det sker snart. Vi har ju ett återvändande som sker löpande och om det här nu sätts i system riskerar det att ge konsekvenser för lång tid föröver.
Gå till toppen