Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Två män hotade spränga judiska församlingen – ville ”träffa judar”

Judiska församlingen i Malmö utsattes på tisdagen för ett hot om sprängning av två unga män. Händelsen utreds av polisens hat- och demokratibrottsgrupp.

Judiska församlingen på Föreningsgatan i Malmö utsattes för ytterligare ett hot under tisdagen.
Händelsen inträffade vid lunchtid på tisdagen. Enligt Fredrik Sieradzki, informationsansvarig vid judiska församlingen, var männen i 16-18-årsåldern.
– De stod utanför vår entré. När vår säkerhetsvakt frågade vad de ville sade de att de ville träffa judar, säger Fredrik Sieradzki till Kvällsposten.
Männen sa att de var från Palestina och att de ville träffa judar.
– Vi bad dem lämna sina namn för att kunna ordna ett möte längre fram men det var de inte intresserade. I stället skrek de något om att de ville kasta en bomb på oss och sprang sedan från platsen, säger Fredrik Sieradzki.
Läs mer: Brandbomber kastade mot judiska kapellet: ”Ett symboliskt angrepp”
En säkerhetsvakt vid församlingen fotograferade männen och larmade polisen. Judiska församlingen har kameraövervakning och det materialet kommer att granskas av polisen. Under helgen misstänks också någon ha försökt klippa av kablar till belysningen vid det judiska kapellet vid S:t Pauli norra kyrkogård.
Händelsen utreds av polisens hat- och demokratibrottsgrupp, som också utreder försöket till mordbrand som skedde mot det judiska kapellet under måndagen.
– Vi har gjort vissa utredningsåtgärder, exakt vad dem består i vill jag inte gå in på i nuläget. Vi ser allvarligt på detta naturligtvis, säger Anna Göransson, pressinformatör vid polisens ledningscentral.
Det finns ingen misstänkt och ingen gripen.
Gå till toppen