Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Attack mot synagoga kopplas till Trump

Två unga män har häktats för brandbombsattacken mot en synagoga i Göteborg i lördags kväll. Åklagaren ser attacken som ett hatbrott, och kopplar den till hur USA:s president Donald Trump agerat.

Två unga män har häktats för grov mordbrand efter attacken mot en synagoga i Göteborg. Här ses 18-åringen under häktningsförhandlingen, sittande mellan tingsrättens tolk och sin advokat Peter Olsson.Bild: Thomas Johansson/TT
De två männen, en 21-åring och en 18-åring från Mellanöstern, häktades av Göteborgs tingsrätt som på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand. Båda nekar, och säger att de inte var på platsen när attacken skedde.
Ett tiotal personer uppges ha varit med i gruppen som slängde in brinnande föremål på gården vid synagogan. Branden dämpades av ett kraftigt regn. I ett församlingshus intill pågick en ungdomsfest.
– Vi utreder detta som ett hatbrott, att man har motivet att kränka en viss folkgrupp, säger kammaråklagare Stina Lundqvist.
Hon tror att attacken kan kopplas till att USA:s president Donald Trump i förra veckan beslöt att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Beslutet möttes av omfattande protester, särskilt bland palestinier och i övriga arabvärlden. Frågan om Jerusalems status är en mycket svårlöst tvist i konflikten i Mellanöstern.
De två häktade bor i Göteborg, men är medborgare i grannländer till Israel.
– Vi tänker att det som hänt under veckan, med Trumps uttalande och agerande, kan ha varit en utlösande faktor. Vi vet ju inte, men det är väl troligt, säger Stina Lundqvist.
Männen häktades till den 29 december, men åklagaren kommer att begära längre tid för sin utredning.
– Vi kommer att hålla en mängd förhör. Vi har mycket beslag att gå igenom, och väntar på en undersökning av flaskor och liknande som vi tagit från brottsplatsen. Vi ska analysera telefoner. Det finns mycket att göra, säger Stina Lundqvist.
En övervakningsfilm från synagogan anses också vara viktig. Åklagaren beskriver personerna på filmen som "delvis maskerade", och påpekar att man kan bli igenkänd på andra kännetecken än ansiktet.
Fakta

Flera brott mot judar i Malmö

I Malmö har flera brott riktats mot judar under den senaste veckan. Samtliga anmälningar hanteras av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp:

• Vid demonstrationer på Möllevångstorget förra veckan framfördes hot om våld mot judar.

• Två brandbomber kastades mot kapellet på en judisk begravningsplats någon gång mellan fredag eftermiddag och måndag förmiddag, enligt en polisanmälan. Händelsen utreds som försök till mordbrand.

• Enligt en polisanmälan dök två unga män upp vid Judiska församlingen i tisdags, men sprang sedan därifrån och skrek att de ville kasta en bomb.

Gå till toppen