Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Fler kvinnor berättar efter Hjelmer

Efter Moa Hjelmers vittnesmål om en våldtäkt i samband med Finnkampen 2011 har fyra kvinnor berättat för Svenska friidrottsförbundet om sexuella trakasserier. Händelserna ligger längre tillbaka i tiden och har skett på klubbnivå.
– Ett fall var väldigt grovt, för 15–20 år sedan, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Moa Hjelmer. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
I svallvågorna efter Moa Hjelmers berättelse har förbundet kontaktats av flera kvinnor som vittnar om olika typer av sexuella trakasserier inom friidrotten. Bland annat har en kvinna berättat att hon som barn blev utsatt av en klubbledare för mer än 15 år sedan.
– Det fallet var väldigt grovt och det tog 10–15 år innan hon ens berättade för sin familj. Det har blivit en tankeställare för hur vi kan jobba bättre, för att folk ska berätta. Om inte de utsatta berättar kan vi aldrig hjälpa någon heller och inte stötta den som har blivit kränkt. Då är det risk att samma individ utsätter folk för fler kränkningar, säger Karin Torneklint.
Läs mer: Moa Hjelmer: Att berätta är en seger över det jag blev utsatt för
Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson betonar också vikten av att bryta tystnadskulturen.
– Man förstår hur de här kvinnorna har kämpat och lidit, utan att ens orka berätta för sina föräldrar. Det är helt orimligt egentligen. Varje gång jag har suttit med och pratat har jag haft en klump i magen av frustration och ledsamhet för deras skull.
Förbundet har också beslutat att låta landslagsverksamheten granskas, i samarbete med Linköpings universitet. 406 friidrottare som har varit aktiva i seniorlandslaget under de senaste sex åren ska tillfrågas i granskningen, där en av huvudfrågorna är förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp.
– Är det fler än Moa som är drabbade, som inte har vågat träda fram? Har det varit en situation i landslagssammanhang där det här har varit mycket mer förekommande än vad vi har trott? Det är det som vi vill försöka förstå i första hand, säger Stefan Olsson.
Läs mer: Stjärnorna efter Hjelmers skakande berättelse: ”All jävla sexistisk skit”
Karin Torneklint berättar att man har tvingats hantera ett ärende kring olämpligt uppträdande i ett av landslagen under hennes snart fem år som förbundskapten.
– I en av grupperingarna var det väldigt grabbig stämning och kvinnorna hade svårt att känna sig välkomna, säger hon.
– Annars är min magkänsla är att vi är ganska befriade i vår verksamhet. Skulle granskningen visa att det är jätteutbrett så blir jag väldigt olycklig, för då har jag verkligen varit blind.
När det gäller en eventuell polisanmälan i Moa Hjelmers fall kvarstår förbundets inställning.
Läs mer: Marken skakar – nu är det dags att börja förändringen
– Vi tycker att hon ska göra en polisanmälan. Men vi har respekt för att hon ska känna sig trygg i det hon gör. Vi har sagt att vi går i armkrok med Moa, säger Stefan Olsson.
Läs alla artiklar om: Nätkampanjen ”Timeout”
Gå till toppen